Skip to main content

Cele 7 mituri despre sindromul de epuizare a suprarenalelor

Experienta personala

Iarna lui 2017. In perioada ianuarie, februarie.

Eram la pat si abia puteam sa ma ridic si sa merg.

Imi trebuia toata puterea de concentrare si energia pentru a merge pe strada.

Cum s-a ajuns aici? Ce era asta?

Problema a inceput cu mai multi ani inainte.

Primul semn, primul simptom observat a fost faptul ca aveam dificultati la respiratie. Nu puteam sa inspir pana la capat. Nu reuseam sa trag aer in piept ca sa inchei respiratia. O senzatie extrem d eneplacuta si frustranta, cu efecte nocive asupra sanatatii intregului organism.

Si acest simptom se agrava pe masura ce anii treceau. Ceva in genul astmului.

Atunci am inceput cautarile mele, cercetarile, studiile in incercarea de afla mai intai cauza. Doream sa pun un nume pe acest simptom, sa pun un „diagnostic”.

Una este sa te lupti cu un inamic cunoscut, si alta cu unul necunoscut, fara fata.

Am fost la toate cabinetele de medicina, pentru analize si consult: plamani, cardiologie, ORL, endocrinologie, psihiatrie. Cam to ce misca. Fara niciun rezultat.

Avand in minte continuu aceasta problema am cautat sa aflu adevarul. „Cereti, si vi se va da; cautati, si veti gasi; bateti, si vi se va deschide.” Fagaduinta aceasta a lui Dumnezeu s-a implinit.

Am aflat ca pentru aceasta problema a mea cauza era epuizarea suprarenalelor (Poti citi despre calatoria vindecarii mele depline aici).

Am mai descoperit ca 99,9% dintre oameni sufera de epuizarea suprarenalelor, in diverse grade. Cazul meu era unul de epuizare grava. Dar sunt multi oameni care sufera de acest sindrom de epuizare al suprarenalelor in forme mai usoare si care inca nu au ajuns la acest nivel de epuizare. Daca acestia ar sti care este cauza, ar putea lua masuri mai din timp si astfel recuperarea ar dura mai putin, iar suferintele ar fi mai mici.

Cand este vorba despre epuizarea suprarenalelor primul semn, si acesta este legat de un alt sindrom, cum este numit, modern, cel al oboselii cronice, este lipsa de energie, oboseala care parca iti intra in oase si nu mai scapi de ea.

Chiar dupa un somn de 8-10 ore, dimineata te trezesti tot obosit. Acesta ar trebui sa fie pentru oricine beculetul rosu de avertizare care se aprinde intermitent la bordul masinii atunci cand este o avarie.

Iar respiratia dificila, asa cum aveam eu, este un simptom clasic al epuizarii suprarenalelor, care a primit in limba engleza si o denumire abreviata, anume SOB (Shortness Of Breath – Respiratie scurta).

Dar, vom vedea in continuare ca lista de simptome legat de epuizarea suprarenalelor este lunga.

Limbajul Corpului: Mesajele transmise de corpul tau

Tot ce ni se intampla in viata are un rost. Exista intotdeauna o cauza pentru care o situatie exista si se transforma. Daca va plimbati, inseamna ca ati hotarat folosindu-va de ganduri si de sentimente (dorinta), sa faceti o plimbare.

Celulele organismului functioneaza in virtutea aceleiasi legi. Ele actioneaza si reactioneaza prin intermediul gandurilor si emotiilor. Diferenta este ca tipurile de ganduri si de emotii care actioneaza asupra celulei se desfasoara intr-o maniera mai subtila, la nivelul subconstientului.

Celulele functioneaza deja in mod automat. Totusi, hormonii, steroizii, neuro-transmitatorii, serotonina etc. influenteaza functionarea celulelor. Aceste substante provoaca o reactie la nivel tisular (celular) care determina raspunsul sau reactia tesutului sau celulei intr-un mod specific, in functie de gandul sau emotia initiala.

Un exemplu elocvent in acest sens este frica. Daca o persoana vede ceva inspaimantator, glandele suprarenale vor declansa automat productia de adrenalina (epinefrina), pentru a stimula fluxul sanguin si ritmul cardiac si de a incuraja activitatea musculara.

Prin aceasta reactie a organismului, individul va capata mai multa forta si energie pentru a fugi sau riposta. Glanda suprarenala a primit mesajul initial de eliberare a adrenalinei, de la creier, care a primit acest mesaj cand persoana respectiva a constientizat situatia.

Celulele reactioneaza la stimuli. Reactia poate fi pozitiva sau negativa, in functie de sursa acestor stimuli. Dupa cum am subliniat permanent pe parcursul acestei carti, ceea ce mancam, bem, inhalam, aplicam pe piele poate avea un efect pozitiv, stimulator sau, dimpotriva, un efect negativ asupra activitatii celulare, tisulare, organice sau endocrine.

Efectul negativ poate provoca subactivitate la nivel celular, ceea ce va influenta tesuturile respective. Aceste influente negative pot uneori ucide celulele.

Daca celulele sunt epuizate sau distruse, ele isi pot modifica morfologia (functia). Este momentul in care pot fi invadate de paraziti, cu scopul de a le distruge ireversibil si/sau pot fi consumate de o celula imunitara, fiind astfel eliminate din organism.

Pe durata producerii acestui proces de degradare a celulelor, organismul in ansamblul sau va avea de suferit. Se va produce efectul de domino, care va determina modificarea treptata a functiilor organice. Aceste modificari numeroase se manifesta, in fapt, ca niste semne. Asociate, ele vor forma un „limbaj” al corpului pe care il veti putea interpreta singuri sau cu sprijinul medicului care se ocupa de sanatatea dumneavoastra.

Daca observati cu atentie si invatati limbajul corpului sau metodele prin care acesta va transmite un mesaj, atunci veti reusi sa stabiliti care organe sau glande va abandoneaza. Si chestionarul de sanatate ce trebuie completat, pe care il trimit tuturor clientilor mei inainte de consultatie, va ajuta sa reflectati asupra diverselor procese si sisteme organice si sa stabiliti exact gradul de slabiciune al fiecaruia.

Iata in continuare o lista generala cu cateva indicii referitoare la „limbajul” corpului sau efecte secundare ce pot aparea ca urmare a slabirii sau epuizarii suprarenalelor, pe care Dr. Robert Morse le-a descoperit in cursul celor peste patruzeci si cinci de ani de experienta clinica in domeniul ingrijirii sanatatii. Unele dintre indiciile prezente in aceasta lista pot da impresia ca sunt boli, insa ele sunt efectele manifeste ale unor slabiciuni sau disfunctii la nivelul anumitor organe sau glande.

Mesajele transmise de glandele suprarenale atunci cand sunt slabite sau epuizate

Glandele suprarenale sunt in legatura cu sistemul nervos, asociate cu inflamatiile, utilizarea carbohidratilor, vindecarea si regenerarea tisulara. Epuizarea sau incetarea functiei acestor glande se va manifesta astfel:

Diverse „…ite” (toate starile inflamatorii)

• Astm

Paralizie cerebrala

• Anxietate, timiditate exagerata, sensibilitate maladiva, si alte stari asociate

•  Atacuri de panica, timiditate maladiva si stari de agitatie.

• Chisturi fibromatoase

Mialgie fibromatoasa, sclerodermita si sciatica

• Metroragie (hemoragii abundente)

Endometrita si formarea de celule atipice

• Toate formele de cancer ale femeii

Scleroza in placi si boala Parkinson

• Scleroza multipla

Palpitatii

• Tiuit in urechi

Respiratie intretaiata (respiratie dificila)

• Formarea placilor de colesterol

Deshidratare

• Tulburari de somn

Tulburari de memorie

• Pubertate, menstruatie initiala timpurie si menstruatie neregulata

Probleme legate de conceptie

• Probleme sexuale (inclusiv lipsa apetitului sexual, impotenta, probleme de erectie, frigiditate la femei si probleme de fertilitate)

Nivel scazut al energiei (oboseala cronica)

• Rezistenta scazuta

Dr. Robert Morse face si o categorisire a simptomelor si semnelor, in functie de sex si zona din suprarenale afectata,  care pot apare ca rezultat al slabei functionari a suprarenalelor.

  • Functionarea slaba a glandelor suprarenale (la nivel medular) provoaca tensiune arteriala scazuta, din cauza activitatii insuficiente a neuro-transmitatorilor si initiaza procese ca: tulburarile nervoase, problemele respiratorii si aritmie cardiaca.
  • Prin slaba functionare a glandelor suprarenale (la nivel cortical) se produc insuficienti steroizi, ceea ce conduce la acidoza si inflamatie. Acest lucru va avea urmatoarele efecte:

LA FEMEI

  • cancer ovarian, cancer mamar, cancer de col uterin, cancer uterin
  • chisturi ovariene
  • probleme de fertilitate
  • pierderi de sarcina
  • sangerari anormale in timpul ciclului menstrual
  • fibrom uterin
  • endometrioza
  • fibromialgie
  • chisturi mamare
  • osteoporoza
  • inflamatie necontrolata

LA BARBATI

  • cancer de prostata
  • probleme de erectie
  • predominanta de testosteron
  • prostatita

LA FEMEI SI LA BARBATI

  • sclerodermie
  • bursita si artrita
  • inflamatii pelviene si ale maduvei spinarii
  • slabiciune a zonei posterioare inferioare
  • sciatica
  • diabet
  • slabiciune a rinichilor si a vezicii urinare

Cauza aparitiei sindromului de epuizare a suprarenalelor

Epuizarea suprarenalelor apare in conditii de stres fizic sau emotional.

Alimentatia neadecvata omului, acida, poate grabi, accelera mult aparitia sindromului de epuizare a suprarenalelor. Dar, epuizarea poate sa aiba loc si in conditiile unei alimentatii adecvate.

Daca stresul este suficient de intens si dureaza suficient de mult se va ajunge la epuizarea suprarenalelor. Este suficient un ultim episod, o experienta negativa, traumatica, care sa declanseze starea de epuizare a suprarenalelor, asa cum este suficient un ultim pai care rupe coloana vertebrala a camilei (sau ultima picatura care umple paharul).

Dar de cele mai multe ori, cum a fost si in cazul meu, procesul este de lunga durata, progresiv si insidios, cuplat cu o dieta neadecvata care blocheaza rinichii, lucru care duce la blocarea sistemului limfatic, ceea ce duce la acidoza sistemica afectand toate organele, inclusiv suprarenalele.

La ora actuala chiar si beblusii pot suferi de slabiciunea suprarenalelor, deoarece in timpul sarcinii mama era intr-o stare de slabiciune deja, stare pe care a transmis-o copilului la nastere.

Acesti copii au tendinta de a suferi de infectii cronice ale urechii, de tulburari de apetit, de dorinta intensa de zahar, de dificultati de dezvoltare fizica si mentala si de hiperactivitate.

Copiii mici, pana la 7 ani, pot suferi si ei de aceasta slabiciune mostenita care s-a amplificat prin alimentatie neadecvata omului, prin stres in familie si in afara.

Acesti copii dezvolta adesea alergii, au cearcane in jurul ochilor, pot avea probleme de invatare, atentie deficitara sau alte simptome vagi.

Localizarea si functia suprarenalelor

Suprarenalele sunt bateria noastra, a corpsului omenesc, asa cum orice telefon mobil are o baterie. Cand bateria telefonului se descarca, acesta este mort. Nu mai face nimic. Trebuie reincarcat pentru a putea fi folosit din nou.

Cele doua glande suprarenale sunt situate simetric deasupra fiecarui rinichi si, cu exceptia hipofizei, suprarenalele sunt poate cele mai importante glande din organism.

Exista doua motive care sustin aceasta afirmatie.

Primul, suprarenalele produc neuro-transmitatorii care sunt esentiali pentru buna functionare a creierului si a intregului sistem nervos. Printre acesti neuro-transmitatori se numara epinefrina (adrenalina), norepinefrina si dopamina, care influenteaza sistemul nervos simpatic si parasimpatic, declansand sau intrerupand raspunsurile neuronale.

Din acest motiv, suprarenalele influenteaza toate tesuturile din organism, inclusiv inima, sistemul vascular, intestinele, pielea si rinichii. Sistemul nervos simpatic si parasimpatic reprezinta cele doua diviziuni ale sistemului nervos autonom (ANS). Acest sistem regleaza actiunile inconstiente (involuntare) ale tesutului, cum ar fi dilatarea si contractarea pupilelor, bataile cardiace si respiratia.

Tensiunea arteriala scazuta (sistole sub valoarea 118) constituie intotdeauna indiciul slabiciunii suprarenalelor, iar cel putin 50% dintre pacientii suferind de hipertensiune arteriala prezinta si slabiciunea suprarenalelor (la nivel medular). Tensiunea arteriala a unui organism sanatos este cuprinsa intre 120 si 130 de sistole (valoare mare) si intre 60-70 diastole (valoare mica).

Cel de-al doilea motiv pentru care suprarenalele sunt atat de importante pentru organism este cortexul (sau portiunea sa exterioara), care produce corticosteroizi sau hormoni. Dintre acesti hormoni fac parte glucocorticoizii (cortizol si cortizon pentru asimilarea carbohidratilor); aldosteronul (pentru reglarea electrolitilor – sodiu si potasiu); estradiolul (un estrogen); si progestinele (inclusiv progesteron). Dintre acesti steroizi, multi actioneaza ca niste compusi antiinflamatori, vitali in combaterea proceselor inflamatoare din organism.

Acesti steroizi influenteaza activitatea tesuturilor muscular, nervos, gastrointestinal si cardiovascular.

Cortizolul, de pilda, este un hormon catabolizant (steroid) care initiaza schimbarea si activeaza descompunerea. De asemenea, cortizolul ajuta la transformarea lipidelor si a proteinelor in glucoza. Cortizolul este unul dintre steroizii suprarenalei (glucocorticoid) care mediaza procesele inflamatoare.

Procesele de catabolism (descompunere) care se produc in organism provoaca, in general, acidoza, si prin urmare, inflamatii. Acest proces poate genera o inflamatie severa si leziuni la nivel tisular. Aceste leziuni stimuleaza glandele suprarenale sa produca o cantitate si mai mare de cortizol, ceea ce poate conduce la inflamatii cronice.

De asemenea, excesul de cortizol produs de catre glandele suprarenale poate influenta tensiunea arteriala sporind sau reducand pierderea de sodiu prin urina, deoarece cortizolul intensifica descompunerea proteinelor si reduce sinteza acestora.

Acest lucru afecteaza toate celelalte tesuturi din organism. Cel mai greu incercat este tesutul muscular. Procesul este initiat de acidoza si conduce organismul direct catre boala si degenerescenta. Provoaca imbatranirea pielii, favorizeaza instalarea osteoporozei prin reducerea TSH, ceea ce duce la scaderea producerii de hormoni tiroidieni, fapt care conduce la hipotiroidie.

Nu uitati, tiroida, sau mai precis paratiroida, este responsabila de asimilarea calciului de catre organism. Cafeina, bauturile carbogazoase si ceaiul pot intensifica, de asemenea, producerea de cortizol in exces.

Toti acesti hormoni steroizi sunt sintetizati din colesterol, care se comporta, sau este utilizat de organism, ca un agent antiinflamator sau o lipida. Toate procesele care au loc in organism se produc dintr-un motiv anume. Daca pe peretii vaselor sanguine sau in tesuturi se acumuleaza colesterol, ce va spune acest lucru?

Nu uitati, colesterolul este un agent inflamator sau o lipida. Daca se acumuleaza colesterol sau daca ficatul produce o cantitate prea mare de colesterol, inseamna ca in organism s-a instalat o congestie, inseamna ca avem acidoza.

Cum se determina daca ai suprarenale slabite?

Tensiunea arteriala care se ia atat la mana dreapta, cat si la stanga, este un indicator clar si sigur. Asa cum spuneam mai sus, tensiunea sistolica (valoarea mare) trebuie sa fie cel putin 118, intre 120 si 130 este in limite normale. Ideal este 120. Cu cat este tensiunea mai mica de 120, cu ata slabiciunea suprarenalelor este mai mare.

Pe langa tensiune arteriala, iridologia ne ofera informatii importante legat si de starea suprarenalelor.

Exista si o serie de analize de laborator ale sangelui care se pot face. Printre acestea:

Cortizolul. In organismul sanatos, valorile cortizolului in sange variaza, ajungand la valori maxime in primele ore ale diminetii. In cazul in care glanda suprarenala fie nu functioneaza normal, fi nu este stimulata de ACTH, nivelul cortizolului va fi constant scazut. Valorile cortizoluli sunt folosite, impreuna cu ACTH si testele de stimulare a ACTH, pentru a ajuta la diagnosticarea insuficientei suprarenale.

ACTH. ACTH este un hormon hipofizar care comanda glandelor suprarenale sa produca cortizol. Acest test este solicitat, in primul rand, ca test de referinta pentru a evalua daca glanda pituitara produce sau nu cantitati adecvate de ACTH. La pacientii cu insuficienta suprarenala, nivelul scazut de ACTH indica insuficienta suprarenala secundara, in timp ce nivelurile ridicate indica insuficienta suprarenala primara (boala lui Addison). Testul ACTH este adesea solicitat impreuna cu testul de stimulare ACTH.

Testul de stimulare ACTH. Acest test presupune masurarea nivelului de cortizol din sange inainte si dupa o injectie cu ACTH sintetic. In cazul in care glandele suprarenale sunt functionale, nivelul cortizolului va creste, ca raspuns la stimularea ACTH-ului. Daca aceste glande sunt deteriorate sau nefunctionale, raspunsul lor la ACTH va fi minim. Acest test de screening rapid poate fi comandat impreuna cu un test ACTH de referinta si, daca rezultatele sunt anormale, pot fi urmate de un test prelungit de 1-3 zile cu stimularea ACTH-ului pentru a ajuta la diferentierea intre insuficienta suprarenala primara si secundara.

In SUA, exista un test al salivei. Prin acest test de saliva se pot detecta dezechilibre de cortizol – hormoni de stres si DHEA, prin luarea a patru esantioane pe parcursul zilei.

Eu nu am facut nicio analiza de laborator.

Exista mai multe sisteme de evaluare, folosite de diversi medici naturopati, care masoara gradul de epuizare a suprarenalelor. Unele cu 5 nivele, altele cu 7. Important este sa constientizezi cauza simptomelor pe care le ai, sa-ti masori tensiunea, si sa-ti apreciezi nivelul de energie. Si apoi sa-ti sufleci manecile si sa te pui pe treaba.

Exista 7 mituri despre sindromul de epuizare a suprarenalelor, care merita „demolate”:

1) Sindromul de epuizare este considerat o problema psihologica. Nu, este o problema fizica, desi o serie de factori psihologici pot contribui la aparitia lui. Nu este „in capul” unei persoane, se intampla la nivelul reactiilor biochimice din organism.

2) O persoana aflata in stare de epuizare sta toata ziua in pat. Nu este adevarat, sunt multe persoane aflate in stare de epuizare care isi desfasoara activitatea zilnic, intr-o stare de sanatate aparenta. Dar sunt mereu obosite si au nevoie de stimulenti pentru a-si continua eforturile. Multi isi folosesc munca ca pe o scuza de a-si ascunde starea de oboseala. Ei pot continua ani de zile, inainte ca o problema serioasa de sanatate sa apara.

3) Exercitiile fizice intense sunt bune pentru o persoana in stare de epuizare. Fals. Persoanele aflate in stare de epuizare sunt atrase de eforturile fizice de scurta durata (tip fitness) pentru starea temporara de bine pe care le-o dau. Dar in timp, acestea nu fac decat sa le epuizeze si mai mult suprarenalele, organismele in general.

4) O vacanta, o dieta sau vitaminele vor corecta sindromul de epuizare. Fals. Multi oameni nu-si mai revin niciodata din starea de epuizare. Este nevoie de o mare dorinta de a-si recapata sanatatea, de un regim natural si de multe terapii naturale pentru iesirea din sindromul de epuizare.

5) Sindromul de epuizare apare la barbati aflati in functii de mare responsabilitate. Fals. Poate apare la ambele sexe, la orice varste si la orice ocupatii.

6) Sindromul de epuizare afecteaza numai corpul fizic. Fals. El afecteaza fiecare domeniu al vietii persoanei. Calitatea muncii depuse sufera. Relatiile sufera, pentru ca persoana isi pierde interesul in multe activitati. Este afectata si relatia cu partenerul. Persoana are nevoie sa-si conserve energia pentru a ramane in viata. De multe ori, partenerul de viata nu intelege ce i se intampla, ceea ce inrautateste si mai mult lucrurile.

7) Fumatul si un stil de viata dezorganizat provoaca sindromul de epuizare. Este posibil, dar si reversul este valabil. O persoana aflata in stare de epuizare este atrasa de stimulenti precum fumatul, drogurile, alcoolul sau activitatile excesive pentru a compensa senzatia de epuizare.

Aceste mituri sunt preluate din experienta doamnei Dr. Sorina Soescu.

Cum te recuperezi?

Recuperarea din sindromul de epuizare a suprarenalelor este un proces lent. Este ca atunci cand vrei sa recladesti o casa. Trebuie sa o iei pe etape, incet, cu rabdare pentru a reusi.

Trebuie sa se faca o trecere gradata spre alimentatia adecvata omului care permite detoxifierea regenerativa a intregului organism. Calea o reprezinta si in acest caz conceptul 5 Pasi, explicat in acest articol. Nu ne putem concentra doar pe suprarenale ca sa reusim. Trebuie sa avem o conceptie holistica, sa detoxifiem si sa regeneram intregul organism.

De o importanta vitala sunt plantele medicinale folosite conform conceptului 5 Pasi. Ne trebuie plante cel putin pentru rinichi, suprarenale, sistem limfatic si intestine.

Se elimina cafeaua, ceaiul, sucurile carbogazoase, tigarile si alcoolul. Este nevoie sa implementezi o strategie de control al stresului. Exercitiile recomandate sunt cele de tip yoga, tai chi si qi gong, respiratie profunda, plimbari pe jos, inot sau meditatie. Plimbarile in natura sunt excelente.
In functie de severitatea slabiciunii suprarenalelor si de dedicatia, adica de intensitatea programului bazat pe alimentatie si plante medicinale, precum si alte terapii naturale, procesul de recuperare poate dura intre 1 si 5 ani.

Multe persoane nu-si mai revin niciodata din sindromul de epuizare a suprarenalelor, unii oameni resimt o recuperare temporara, si foarte putini revin la nivelul de energie dinainte de aparitia sindromului de epuizare.

Atitudinea mentala si emotiile joaca un rol esential in procesul de recuperare. Unele persoane sunt atat de obisnuite sa traiasca cu starea de epuizare, incat si-au acceptat psihologic conditia. Ei au renuntat de mult sa mai incerce ceva pentru imbunatatirea ei, iar atitudinea de resemnare (datorata epuizarii) este dificil de depasit.

Insa recuperarea deplina este posibila mergand pe calea detoxifierii regenerative. Orice celula, orice tesut, orice organ se poate regenera atunci cand se creeaza conditiile favorabile.

Eu am un an si doua luni de cand am inceput sa filtrez limfa cu rinichii si am facut progrese notabile. La inceput eram la pat si abia puteam merge, atat de epuizate erau suprarenalele mele.

Am incetat sa mai merg si la sala de fitness pentru exercitiile cu greutati, caci dupa un antrenament ma simteam mai rau. Si in perioada aceasta, la inceput in special, trebuie sa renuntam la exrecitiile intense, care ne solicita.

Am reluat exercitiile cu greutati, la niverl adecvat, la sala fitness, pe la sfarsitul lui noiembrie, dupa o pauza de vreo 8-9 luni. Am vreo 4 luni acum de cam am reluat activitatea si ma simt din ce in ce mai bine, am dince in ce mai multa energie. Insa trebuie rabdare si prudenta pentru a nu ma intoarce inapoi la prima casuta, de und eam inceput. Totul este sa-ti asculti corpul si sa actionezi in armonie cu mesajele pe care ti le trimite.

Aceasta experienta poate fi una pozitiva, o binecuvantare deghizata, un apel la trezire, care sa te propulseze pe calea recuperarii depline a sanatatii si energiei. Avem nevoie de astfel de experiente pentru a porni in aceasta calatorie, in aceasta aventura personala de autodescoperire si autocunoastere, si de realizare a potentialului nostru maxim. Totul este posibil celui ce intelege si crede!

Daca ai nevoie de ajutor, daca vrei sa stabilesti o consultatie, sau ai o intrebare, suna la 0723.128.702 sau trimite email la florinbalint@gmail.com.

Florin Balint

Acest site este despre calatoria mea in vindecarea personala si recapatarea deplina a sanatatii. Este rodul a tot ceea am invatat in cei peste 30 de ani de cand ma pasioneaza si studiez hrana vie, plantele medicinale, nutritia si sanatatea in general. Conceptia mea se bazeaza pe metoda de vindecare a Dr. Robert Morse, care are peste 45 de ani de experienta clinica si o rata de vindecare a oricarei afectiuni de peste 90%, indiferent ca se numeste cancer, scleroza multipla, Parkinson, diabet....

2 thoughts to “Cele 7 mituri despre sindromul de epuizare a suprarenalelor”

  1. Foarte interesant studiul pe tema suprarenalelor!! am o intrebare legat de suprarenale,si anume sotul a suferit o operatie prin care s-a extirpat 1 rinichi(stg) impreuna cu suprarenala stinga .Avem grija oarecum de regimul alimentar,acum cosumam si produse de la CORAl,dar sunt convinsa ca doar un rinichi si o suprarenala nu poate acoperi functiile celor lipsa! Cind o sa aveti timp disponibil o sa va rog sa ne dati citeva sfaturi pe aceasta tema.Va multumim pentru informatiile care le oferiti.!!

  2. Interesant aşi dori şi eu cîteva informații in ceace priveşte modul de detoxifiere al organismului

Nu se adaugă comentarii.