Michael Arnstein, AKA The Fruitarian, s-a nascut in statul American New Jersey, in ianuarie 1977, e casatorit din 1999 si are 3 copii. La inceputul anilor ’90 si-a lansat propria afacere online, cu bijuterii. De asemenea, detine alte cateva modele de business de web/software. In plus, a infiintat celebrul Woodstock Fruit Festival, care se tine anual si reuneste pionieri si lideri ai “miscarii” frugivore. De cativa ani, a parasit New York-ul pentru a trai in Hawaii.
A crescut, cum povesteste el, cu un regim alimentar ceva mai bun decat dieta “standard” americana. Cu toate astea, laptele, untul si carnea erau nelipsite din meniul zilnic al familiei.
Michael isi aminteste ca, desi nu a fost un copil gras, era rotunjor si ajungea de 5-6 ori pe an la doctor, cu infectii in gat si viroze, fiind tratat mereu cu tot felul de medicamente. A inceput sa fie interesat de schimbarea regimului alimentar pe la 15 ani, privindu-si sora si fratele mai mari, care, ambii practicanti de sport, incepusera sa faca modificari in modul de a manca. Fiindca in liceu era deja alergator, a inceput sa fie din ce in ce mai preocupat de legatura dintre nutritie si performante sportive, astfel incat se declara inca din adolescenta, vegetarian. La acea vreme, consuma mancare gatita, saraca in grasimi, cereale si cu totul ocazional ceva peste, lactate si oua.
Dupa implinirea varstei de 20 de ani, in fiecare an care trecea, renunta la cate un produs: la peste, la branza (la care, spune Michael, chiar i-a fost greu sa renunte) si alte lactate, oua. Astfel, pe la 27 ani era deja vegan, mare consumator de seminte, nuci si unt din aceste produse, de tot felul de super foods, mult avocado si gramezi de “raw crackers”.
Desi pierduse in greutate (lucru foarte important pentru activitatea competitionala), nu se simtea grozav: avea probleme de digestie, se simtea des letargic si deshidratat. Asa s-a hotarat sa incerce dieta Atkins, dar fara produse de originale animala, folosind, in schimb, shake-uri proteice din pudra din zer. Asa a scapat de o gramada de grasime corporala, imbunatatindu-si un pic si performantele sportive, alergand ceva mai repede. A renuntat insa la dieta cu multa proteina in momentul in care s-a accidentat la picior si au fost necesare 6 luni de recuperare.
S-a intors iar la dieta vegana, bazata pe mancare gatita, ce includea leguminoase, cereale, vegetale si fructe, supe, continuand cu acest regim pana spre 30 de ani. Performantele in cursele de alergare si de triathlon nu s-au imbunatatit insa, oricat s-ar fi antrenat. A continuat insa se informeze, citind mult si, in acelasi timp, cheltuind mult pe tot felul de suplimente, sperand sa gaseasca “cheia”.
In decembrie 2007, sotia lui Michael ii propune, foarte insistent, sa citeasca inca o carte despre dieta raw food, numita 80/10/10, dar a refuzat destul de hotarat, fiindca doar mai incercase asta si nu ii fusese bine. Dar sotia lui nu s-a dat batuta, argumentand ca nu era vorba de grasimi vegetale, suplimente ori super alimente, ci doar de vegetale si, in mare parte, de fructe. Michael s-a lasat convins sa arunce un ochi pe cartea scrisa de dr. Douglas Graham; vazand simplitatea dietei, l-a umflat rasul; mic dejun: 8 banane; pranz: 2-3 pepeni; cina: 3 salate verzi, jumatate de avocado, rosii, patrunjel, ardei. Eventual, o gustare formata din portocale! Cateva ore mai tarziu, terminase de citit cartea si hotarase ca merita incercat. A inceput sa manace foarte multe fructe si pur si simplu s-a indragostit de stilul acesta de viata. Declara ca a fost cea mai hotaratoare decizie din viata lui.
Michael considera ca punctul lui forte este determinarea; nu renunta niciodata pana atinge ceea ce isi propune. In acelasi timp, punctul slab il considera a fi obiceiul de a amana lucrurile si de a fi incapabil sa se culce pe la 9 seara, astfel incat sa se poata trezi la 5 dimineata, asa cum si-ar dori. Mai spune despre el ca a invatat sa faca fata disconfortului fizic si mental, in alergarile de anduranta pe care le practica si ca cea mai mare avere a sa este sanatatea, in timp ce cea mai puternica frica este…frica insasi.
Te invit sa citesti in continuare un interviu care, desi e mai vechi (cred ca e de prin 2012), sunt sigura ca in el vei gasi raspuns la intrebari, pe care si le pune orice om (sportiv sau nu), ce doreste sa incerce sa adopte o dieta frugivora.
Ce te atrage la Frugivorism?
Veganismul e o alegere etica, in mod logic, dar a fi frugivor este cea mai sanatoasa forma a veganismului. Adica, poti fi vegan si totusi poti consuma alimente cu totul nesanatoase. Frugivorismul are si alte multiple beneficii, atat pentru persoana care are o asemenea dieta, dar si pentru mediul inconjurator.
80-90% din calorii eu le obtin din fructe, iar 10-20% provin din vegetale crude. Rar consum alune, nuci sau seminte si de aceea cred ca cea mai buna denumire pentru dieta mea este Frugivorism. Cred ca cine isi ia caloriile in procent de 60-85% din fructe proaspete, va obtine cele mai multe din beneficiile unei diete frugivore.
De cata vreme mananci asa?
Din ianuarie 2008. Pe masura ce continuu sa mananc astfel, sunt din ce in ce mai convins ca e bine pentru mine sa mentin acest fel de a manca.
Spune-ne cum arata rutina ta zilnica.
Totul se invarte in jurul antrenamentelor mele zilnice. La trezire, beau de obicei cam 1 litru de apa. Mai tarziu, as putea consuma sucul din 10 portocale sau ceva papaia ori alte fructe bogate in apa. De obicei, consum un singur tip de fruct la aceeasi masa.
Imi incep antrenamentelul, in mod normal, alergand cele 15 mile pana la job, in Manhattan. Dupa alergare, de obicei consum unul sau doua tipuri de fructe de sezon, bine coapte, pana la cina (adica pepene, mango, curmale proaspete, struguri, citrice, fructe de padure sau orice alta varietate de fructe). La cina mananc o salata mare, verde, cu rosii, morcovi, telina, castraveti, ardei, ceapa rosie sau orice alte vegetale crude de sezon. Daca am chef de dressing, folosesc mango sau avocado, blenduite si suc de lamaie. O gustare tarzie ar putea sa conste in cativa struguri sau mango ori alt fruct exotic, de sezon.
Care e diferenta intre o dieta frugivora, bogata in grasimi si una saraca in grasimi?
Ca atlet, ma simt mai bine si am rezultate mai bune pe o dieta saraca in grasimi. Daca spre exemplu consum prea multe grasimi cu o seara inainte de antrenament, ma simt letargic in dimineata urmatoare. Aceasta nu e doar o reactie psihologica. De fiecare data, am vazut diferenta la nivel fizic. Cu cat mananc mai putine grasimi, cu atat ma simt mai bine, la nivel mental si fizic. Estimez ca ratia calorica este de aproximativ 5-15% grasimi, 75-85% carbohidrati si 10-15% proteina. Toata viata mea am avut o dieta bazata pe grasimi, ca apoi sa incerc o lunga perioada dieta raw food, bazata tot pe grasimi. Doar cand am adoptat dieta raw vegan, redusa in grasimi, m-am simtit, fara dubiu, cel mai bine si am avut cele mai notabile rezultate sportive.
Ai vreodata pofte culinare pentru mancare gatita sau cruda, dar bogata in grasimi?
Consider mancarea procesata, gatita si chiar si alimentele vegane, crude, insa bogate in grasimi, adevarate adictii. Clar am fost prins si eu in acest tip de alimentatie dese ori, de-a lungul vietii si, ocazional, resimt pofte. Dar la acest moment al vietii mele sunt foarte constient de felul in care ma simt dupa ce consum astfel de alimente; astfel, dieta frugivora este acum mai usor de mentinut, fara mare efort.
Intr-o mare masura, consider ca am divortat de alimente ce ma fac sa ma simt rau si care nu sunt bune pentru sanatatea mea. La fel privesc si consum de tigari ori de droguri. In mintea mea, nu e o mare diferenta intre cele din urma si mancare. Intotdeauna imi doresc sa ma simt grozav si sa am cele mai bune rezultate sportive. Nu iau in considerare revenirea la obiceiuri care imi afecteaza sanatatea. Tin la sanatatea mea mai mult decat la orice altceva.
Care sunt cateva din beneficiile pe care le-ai obtinut, cand ai facut tranzitia catre dieta frugivora?
Sunt foarte, foarte multe beneficii, care apar aproape imediat ce se adopta aceasta dieta. Eu continuu sa observ imbunatatiri pe termen lung si schimbari care au loc, in decursul timpului.
Beneficiile care au aparut aproape instantaneu, in primele saptamani sunt: corpul si hainele mele nu mai miros, nici macar la final de zi; pielea nu mai e grasa, uleioasa, in schimb este mai fina si ma bronzez extraordinar de repede; parul este mai moale, mai putin gras si nu mai am scalpul uscat; am pierdut grasime corporala, in special cea de pe abdomen, de care parea ca nu voi scapa, indiferent de dieta adoptata; nu am niciodata mucus in nas ori in gat; sinusurile mele sunt extrem de curate, iar dimineata nu am depuneri in colturile ochilor, gura uscata sau flegma in gat; nu sunt niciodata obosit, dupa ce consum o masa generoasa de fructe sau vegetale; rar se intampla sa am gaze la stomac (fara miros); am observat ca, dupa dus, cand incerc sa imi curat urechile, acestea nu mai au ceara acumulata in pavilion; simtul mirosului s-a intensificat, la fel si gustul; unghiile s-au curatat de fungi si aratau ca noi in doar o luna de dieta frugivora; cand sotia si copiii sufera de vreo viroza, eu nu ma molipsesc; dimineata am o stare foarte buna, ma simt usor si proaspat; vizitele la toaleta sunt rapide, eficiente si fara efort; aproape instantaneu, am observat imbunatatiri in rezultatelele de la alergari; pur si simplu, eram mai rapid; pe dinti, nu simt acumulari, asa cum obisnuiam sa am in trecut; respiratia nu imi miroase niciodata; senzatia de foamne acuta au disparut complet; mental, m-am eliberat de preocuparea legata de planificarea meselor; in timpul zilei, nu mai am perioade de visare sau ceata pe creier, la job; ma simt mult mai optimist si nu am niciodata stari de tristete; toate aceste schimbari s-au simtit la foarte scurt timp de la adoptarea dietei frugivore. Schimbari continua sa apara in starea mea de sanatate si in abilitatile atletice, pe masura ce mentin acest tip de dieta si de mod de viata.
Cum a schimbat dieta frugivora modul in care familia ta mananca?
Cand ne-am casatorit, eu si sotia mea ne-am exprimat cateva cerinte personale, unul catre celalalt. Una din cerintele mele a fost sa nu avem in casa noastra carne sau fast/junk food. Din prima zi, am respectat aceasta cerinta, deci adaugarea in meniul nostru, de cantitati mai mari de fructe si de vegetale nu a constituit o mare schimbare. Pur si simplu am cumparat mai rar cereale sau mancare vegana, procesata.
Copiii noștri nu mor de foame; sunt niste copii americani obișnuiți, cu părinți care îi împing să faca alegeri bune, dar care-i lasa sa aiba si ce e nesanatos, în timp ce speră că ai lor copii vor reuși să-și dea seama singuri ce e bine pentru ei, asa cum au facut-o si părinții lor. Dar as minți ca nu le facem viata un iad, cand mananca înghețată, pizza și gogoși!
Intr-o lume a consumatorilor de SAD (Standard American Diet-Dieta Americana Standard), ce provocari ai experimentat, ca frugivor?
Cel mai des, problemele intervin cand sunt în medii sociale, cum ar fi adunările de sărbători de familie sau într-un restaurant. Nici o persoană nu vrea să se simtă data de-o parte, fiind “mancator antisocial”.
Cel mai des am discutii cu consumatorii dietei tradionale. Vor sa stie: de ce, de ce? de ce nu mananci mancare normala, ca toata lumea? Chiar si dupa ce explic ca sunt frugivor, ei tot insista sa mananc aceleasi chestii ca si ei, pana acolo incat pare ca felul in care eu aleg sa mananc, ii face sa nu se simta confortabil.
Cand nu am la indemana fructe proaspete la evenimente, fie imi aduc eu, fie incerc sa aleg chestii proaspete, din ce gasesc: morcovi, batoane de telina etc. Oricum, este o realitate ca trebuie sa inveti sa depasesti situatiile neplacute, de la adunarile cu familia, prietenii, colegii.
Chiar daca e greu sa iti mentii obiceiurile sanatoase atunci cand socializezi, merita, pentru ca, dupa ce ceilalti beau si mananca desertul de dupa cina, ii vezi luand medicamente antiacide, plangandu-se de probleme de sanatate. Asta imi aminteste de perioada cand ma trezeam dimineata cu senzatii neplacute in stomac. Nu duc dorul acelor vremuri.
Decrie-ne modul in care te antrenezi acum
Felul in care mananc este fundatia sanatatii mele, dar sunt si alte chestiuni importante pentru o sanatate optima si performante atletice: somnul odihnitor, lipsa stresului, flexibilitatea corpului, miscare fizica adecvata.
Ca alergator, ma antrenez diferit, in functie de perioada anului si de tipul de evenimentele sportive la care particip. Dieta mea fluctueaza ca numar de calorii. Daca ma antrenez mai mult, mananc mai mult. Oricum, e cam imposibil sa mananci prea mult, cand ai o dieta frugivora, caci mananci pana ce corpul tau, in mod natural, te anunta sa spui stop.
Cum te asiguri ca ii oferi corpului tot ce are nevoie, raportat la nivelul de activitate fizica?
Imi ascult corpul. Vara, am mai des pofta de rosii si telina, decat in lunile de iarna, deci pur si simplu maresc cantitatea alimentelor dupa care corpul meu tanjeste. Corpul meu e foarte receptiv cu nevoile lui, atunci cand dieta mea e una curata, naturala, cruda.
Cand fac antrenamente de durata, ma hranesc cu banana si pepeni, caci sunt plini de calorii si imi dau energie. Cand ma antrenez pe perioade scurte de timp, pentru a mari viteza, mananc mai multe citrice, care par potrivite pentru acest tip de antrenament. Cand ii dai corpului tau sansa sa se curete, avand o dieta frugivora, cu grasimi putine, vei vedea ce puteri incredibile poseda corpul tau.
Ce alte aspecte consideri a fi importante, atunci cand ai o dieta si un stil de viata frugivor?
O dieta frugivora curata, saraca in grasimi, este fundatia pentru o sanatate solida. Simt ca dieta asta este pentru mine ca un pamnant roditor, din care ma pot dezovolta in multe directii. Mancand atat de simplu si de natural, simt ca, in primul rand, relatia cu mine insami s-a imbunatatit in mod dramatic. Dieta aceasta ma ajuta sa ma port intr-un mod respectuos si iubitor fata de mine, alegand sa nu imi fac mie insumi rau, ca atunci cand consumam produse care ma saraceau, fizic si mental. Sunt mult mai darnic, mai rabdator si mai putin egoist, fata de perioada vietii mele, cand mancam pizza sau alte produse vegane, procesate.
Frugivorismul e fundatia pentru o atitudine pozitiva. Gandesc mult mai clar si mai rapid, cand mananc in acest fel. Dieta aceasta imi permite sa fac fata eficient provocarilor legate de business-ul pe care-l conduc. Astfel, fara indoiala, fac mai multi bani si deci am mai mult timp pentru alte lucruri din viata mea. Spre exemplu, exercitiile de intensitate imi plac foarte tare si ma pasioneaza sa vad pana unde pot sa imi imping limitele corpului meu, pentru a intelege puterea si potentialul sau. Pentru mine, asta e o chestie care aduce bucurie in viata mea, iar dieta frugivora imi permite sa realizez asemenea provocari fizice.
Dormitul devine o prioritate, caci vreau sa ma asigur ca organismul meu se odihneste, dupa asemenea exercitii intense. Cu o dieta frugivora, dormi mult mai bine, caci organismul tau nu se preocupa cu digestia alimentelor grele, gatite. Sunt nenumarate beneficii, ce vin din acest mod natural de a te hrani.
Cum s- au imbunatatit performantele tale atletice, mancand astfel?
Chiar imediat am observat ca mi se schimba corpul; de la 10% grasime corporala, am ajuns la 3-4%, in 4-6 saptamani (am slabit de la 60.45 kg la 55.45 kg; am in 1.625 cm). A fost o schimbare remarcabila; aceasta greutate am putut sa o am in trecut, doar cand am urmat dieta Atkins (pe baza de shake-uri fara proteina animala), ori acum aveam o energie debordanta si mancam cantitati foarte mari de fructe si vegetale. Rezultatele sportive s-au modificat si ele remarcabil, pentru ca eram mai usor si aveam mai putin grasime corporala; absorbtia de oxigen era multa imbunatatita; in sistemul respirator nu mai exista mucus; ma recuperam foarte usor si dormeam mult mai bine; eram mai eficient; contractiile musculare s-au imbunatatit, avand mai putin grasime musculara.
Care ar fi cele mai recente rezultate sportive, pe care le-ai obtinut, fiind frugivor?
Am alergat primul meu marathon la 18 ani, in 2:52 ore si m-am calificat pentru Maratonul din Boston, unde am terminat in 2:47 ore. In urmatorii 10 ani, nu am putut finaliza sub nicio forma un marathon in mai putin de 2:45 ore. Indiferent cat m-am antrenat, nu am putut cobora sub acest platou. In 2008, am adoptat dieta frugivora, iar in mai putin de 2 luni, am alergat Maratonul Napa Vallet in 2:34.07, finalizand al doilea, in clasamentul general. Uimit de imbunatatirea performantelor mele sportive, am continuat cu frugivorismul.
De-atunci, am alergat zeci de maratoane sub 2:40 ore, castigand multe dintre acestea. In 2011, la NYC Marathon, m-am clasat pe locul 29, in clasamentul general, cu un timp de 2:28.12, fiind al cincilea finalist american. De asemenea, am coborat timpul de finalizare a unui semimaraton de la 1:17 la 1:10. 10 km ii alerg in 32 de minute. Si la ultra-maratoane am avut succese. Am alergat 100 mile in 12:57 ore, clasandu-ma al optulea cel mai rapid alergator american din toate timpurile (cu un pace mediu de 7:46.
Ce reactii au avut, legat de alegerile tale alimentare, familia si prieteni?
Familia si prietenii se uitau la mine cu ceva curiozitate si mirare. Credeau ca sunt nebun, cand am adoptat dieta vrugivora; azi, dupa atatia ani de succes, nu mai fac glume pe seama mea si nici nu se mai ingrijoreaza pentru mine. Si imi cer sfatul, pentru a afla cum pot adopa o dieta mai “curata”…
Dar reactii de la comunitatea sportiva?
La inceput, partenerii mei de antrenamente si antrenorii au prevazut ca ma voi accidenta si voi claca repede emotional. Acum, dupa ce am inregistrat atatea succese, multi dintre cei care afla despre experienta mea, incep, la randul lor, sa consume mult mai multe fructe. Eu ii incurajez pe ceilalti sa faca schimbari treptate in dieta lor si sa nu devina obsedati cu schimbari bruste, peste noapte. Am avut nevoie de aproape 20 de ani de schimbari treptate in dieta, cu multe ajustari pe parcurs, ca sa ajung unde sunt azi. Incet, incet, consumul majoritar de fructe vine natural si placut.
Care crezi ca este viitorul veganismului in sport?
In publicatiile pe teme legate de sanatate si de performanta sportiva, in ultimii 20 de ani, vad din ce mai des articole care incurajeaza un consum crescut de fructe si de vegetale crude. Cred ca din ce in ce mai multi atleti, care se antreneaza la modul serios, vor alege o dieta naturala, compusa in primul rand din alimente crude. Pentru ca functioneaza si a inceput sa se afle asta. Pilulele, pudrele si tot felul de potiuni…acestea nu functioneaza pe termen lung. Alimentele Mamei Naturi sunt pariul optim pentru performanta. Nu exista alta varianta. Acesta e viitorul, ceea ce este o binecuvantare.
Ce sugestii ai pentru cineva care ar vrea sa afle mai multe despre regimul frugivor?
Cartea 80/10/10, scrisa de Dr. Doug Graham este o prima lectura folositoare pentru o schimbare a dietei, catre o alimentatie bazata pe fructe si saraca in grasimi. Cartea asta mi-a schimbat viata.
Apoi, Dean Karanaze este un autor grozav si un atlet de exceptie, ce m-a inspirat si m-a ajutat sa imi duc antrenamentele la alt nivel. Anne Osborne si cartea sa, ‘Fruitarianism, The Path to Paradise’, de asemenea a fost o inspiratie pentru mine. Essie Honiball, care a scris ‘Live on Fruit’, este un pionier al ideii de fugivorism.
O scurta cautare pe Net ajuta in gasirea multor titluri de carti, care sunt similare celor de care am vorbit si care aduc acelasi mesaj: consumul de hrana cruda vegetala, saraca in grasimi.
Exista ceva in dieta frugivora care se muleaza perfect cu tine?
Simplitatea. Pur si simplu simt calmul in aceasta simplitate. Este totul atat de natural, de direct, de usor si de potrivit.
Daca ai putea sa schimbi ceva in tranzitia ta catre dieta frugivora, ce ar fi?
As manca doar organic. Cand am inceput sa fiu frugivor, mancam produse crescute conventional si simt ca aceea a fost o mare greseala, pentru ca probabil astfel introduceam cantitati mari de chimicale si alte substante, pe care le contin produsele crescute conventional. Simt ca a manca organic este esential in a-ti mentine sanatatea. Plus ca alimentele crescute organic au un gust mult mai bun decat celelalte.
Planuiesti sa schimbi ceva in timp, sau e ceva ce vrei sa faci diferit in modul tau de a te alimenta?
Planuiesc sa ma concentrez pe a manca alimente de acelasi tip, la aceeasi masa (un singur tip de fruct). Mi-am dat seama ca acest lucru este extrem de benefic. La inceput, cand am aflat despre a manca un singur tip de aliment la aceeasi masa si despre cum se combina alimentele, nu mi s-a parut foarte important. Acum insa, dupa ce am mancat de multe ori un singur fel de fruct la masa, simt diferenta. Digestia e cu mult facilitata.
Ti se intampla des sa “demasti” mituri sau neadevaruri legate de frugivorism?
Mi-am facut cateva analize de sange, de cand am adoptat acest tip de alimentatie, caci aveam tot felul de frici legate de carente. Cu toate acestea, in primii doi ani, rezultatele analizelor au fost foarte bune, insa nivelul de B12 a continuat sa scada, de aceea B12 este singurul supliment pe care il iau.
Performantele mele sportive s-au imbunatatit de la an la an, chiar si atunci cand mi s-a spus ca sanatatea mea va avea de suferit, adoptand o dieta frugivora. In primii ani, e drept ca eram ingrijorat ca voi experimenta iar fracturi de oase. Dar, an dupa an, viteza in alergare s-a imbunatatit. La fel si distantele. Curand, ajunsesem sa pot alerga distante lungi, saptamanal, fara sa ma accidentez sau sa ma ranesc, in timp ce oasele mele ramaneau dure ca piatra!
Cu siguranta nu am avut niciodata deficit de proteina; nici macar nu cred ca exista un diagnostic medical pentru asa ceva! Ideea deficientei de proteina e o chestiune de marketing. Eu nu imi iau proteina din plante, ci obtin aminoacizii, din care imi construiesc propria proteina, intr-o forma superioara.
Ce sugestii ai face cuiva care ia in considerare ideea de a fi frugivor?
As sugera ca, daca cineva are dubii sau intrebari legate de o dieta anume, sa isi formeze o opinie doar dupa ce chiar a incercat dieta respectiva, macar pentru 30 de zile, inainte de a emite orice judecata.
Dieta frugivora chiar functioneaza! Este Gradina Edenului, Fanatana Tineretii. Sunt dovada vie ca e asa. Iar eu chiar imi provoc corpul in moduri la care foarte putini oameni ar face fata. Si chiar izbandesc!
Care sunt planurile tale de viitor?
Sa merg la culcare devreme, ca sa ma pot trezi devreme.
Sa imi depasesc propriile performante dupa 40 de ani.
Sa continui sa fiu frugivor.
Sa petrec mai mult timp cu falimia.
Sa urc muntele Everest.
Sa pot contribui la cresterea consumului de fructe si de vegetale in dieta umana.
Sa ma bucur de viata. Pentru asta alerg si ma provoc continuu.
Recorduri Personale (la momentul interviului):
400m: 55 seconds (In High School) / 800: 2:08 (In High School) / 1 Mile: 4:36 (In High School) / 2 Mile: 9:44 (In High School) / 5K: 15:46 / 10K: 32:48 (2009 in Central Park) / 1/2 Marathon: 1:10.55 (2010 NYC 1/2 Marathon) / Marathon: 2:28.12 (2011 NYC Marathon) / 60K: 4:32 (2008 NYC Knickerbocker) / 50 Miles: 5:50 (2009 JFK 50) / 100km: 7:27 National Championships 2010 Madison / WI 12 Hours: 91.5 Miles (2012 Desert Solstice) / 100 Mile Trail: 14:38 (2012 Javelina Jundred) / 100 Mile Road/Track: 12:57.45 (2012 Desert Solstice) / 135 Mile: 31:04 2012 Badwater Ultramarathon / 153 Mile: 33:20 2012 Spartathlon.
(Sursa: https://liorisme.com/2017/10/01/michael-arnstein-ultramaratonistul-frugivor/)