Putine sunt alimentele mai placute decat painea, in special pentru noi, romanii.
Romanii sunt pe locul 1 in Europa in ceea ce priveste consumul de paine, consumul mediu anual al unei persoane fiind de 120 kg.
Institutul National de Statistica arata ca un roman cheltuieste in medie 200 de lei/luna pentru alimente, aproximativ 45% din suma fiind directionata catre produse de panificatie si carne.
Pentru a face o comparatie, romanii mananca de aproape 7 ori mai multa paine decat cei din Marea Britanie.
Paine de tot felul, baghete, biscuiti, placinta, covrigi si patiserie, faina de grau este peste tot.
Mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor este imbietor.
Dar exista multa confuzie in privinta locului painii in dieta.
Daca o luam literal, Biblia practic ne spune sa o mancam: “Da-ne noua astazi painea cea de toate zilele…” Insa eu cred ca Dumnezeu are in vedere mancarea pe care o mancam in fiecare zi, care poate fi in armonie cu Geneza 1:29 si poate fi mai sanatoasa sau mai putin sanatoasa, in functie de nivelul fiecaruia de constientizare. Cand intelegi care sunt efectele cerealelor asupra sanatatii tale, atunci normal ca „painea cea de toate zilele” vor fi fructele in primul rand, si apoi verdeturile (Vezi articolul „Care este alimentatia adecvata pentru om”)
Guvernul a pus painea, cerealele in general, la baza piramidei alimentatiei. Si timp de secole painea a fost considerata un aliment de baza.
Desigur, sunt si altii care nu sunt de acord cu acest punct de vedere…
De exemplu, renumitul cardiolog, Dr. William Davis, numeste painea din grau “otrava cronica perfecta”.
Asadar, care este adevarul despre paine si grau?
- Este aceasta otrava perfecta… sau un aliment esential pentru dieta zilnica?
- Este painea “fara gluten” mai buna decat painea obisnuita?
Parerea Dr. Robert Morse in ceea ce priveste cerealele
Dr. Robert Morse de asemenea considera ca cerealele nu ar trebui sa faca parte din alimentatia omului, sau macar sa fie reduse la minim.
Aceasta deoarece cerealele sunt producatoare de mucus si acizi (fiind si greu de digerat), sunt alimente stagnante (inactive) si in plus sunt bogate in amidon. Aceste alimente, adica in primul rand graul, apoi orzul, secara, ovazul, solicita organismului un consum mai mare de energie pentru digestie, asimilare si excretare decat energia pe care i-o pot da.
Cerealele uscate, de toate soiurile, sunt extrem de concentrate, prelungind timpul de digestie si ingreunand procesul digestiv. Este posibil ca inhibitorii enzimatici sa afecteze actiunea enzimelor din organism. Animalele salbatice nu mananca niciodata o asemenea hrana. Daca ar face-o, s-ar transforma in animale mai lenese si mai vulnerabile, devenind o prada usoara pentru animalele mai robuste.
Acum sa vedem in plus ce alte argumente ar mai fi pentru eliminarea cerealelor din alimentatie, sau macar reducerea lor cat mai mult.
Tine minte, nu trebuie sa ai boala celiaca pentru a avea probleme din cauza consumului de cereale. Celiachia este ultima faza a imbolnavirii intestinelor din cauza cerealelor.
MINCIUNA Nr.1: Cerealele integrale si graul integral sunt o parte esentiala a unei diete sanatoase.
Daca ai pasit intr-un magazin alimentar sau ai citit vreun ziar in ultimii 50 de ani, inseamna ca esti familiarizat cu mesajul ca cerealele integrale sunt sanatoase… si cu cat mananci mai multe, cu atat mai bine iti va fi.
Aceasta este MULT mai mult decat o mica “minciuna nevinovata” inventata pentru a vinde produse agricole ieftine cu mari profituri… aceasta este cea mai mare inselatorie din domeniul sanatatii care a fost promovata vreodata publicului larg!
Desigur, acest mesaj ne vine din partea acelorasi interese corporatiste si a organizatiilor guvernamentale pe post de doici care ne-au indemnat sa inlocuim untul proaspat de tara cu grasimile trans care iti imbolnavesc inima (sub forma margarinei produse industrial).
Adevarul este ca nu exista nimic “esential” in cereale. De fapt, acestea sunt printre cele mai nesanatoase alimente pe care le poti consuma.
Unul dintre cele mai importante motive este ca …
Cerealele integrale ridica brusc foarte mult nivelul zaharului din sange
Probabil stii ca alimentele cu indice glicemic mare fac sa creasca rapid nivelul zaharului din sange si al insulinei.
Aceasta declanseaza o cascada de procese inflamatorii si creste riscul de aparitie a cancerului, bolii Alzheimer, bolilor cardiovasculare, ficatului gras si a diabetului.
Si de asemenea nu te face sa arati bine…
Nivelul ridicat de insulina declanseaza procesul de depozitare a grasimii abdominale “viscerale”, care imbraca organele tale interne si trimite mesaje metabolice care promoveaza boala.
Nivelul ridicat de zahar din sange conduce de asemenea la formarea de AGE, adica produse glicare finale avansate – niste compusi primejdiosi care accelereaza procesul de imbatranire si de degradarea tesuturilor (in special a pielii, sub forma ridurilor si a pierderii elasticitatii).
Si ce crezi?
In ciuda aurei sale de „aliment integral”, indexul glicemic al graului integral este printre cele mai mari dintre toate alimentele.
Potrivit rezultatelor cercetarilor publicate in revista American Journal of Clinical Nutrition, daca mananci doua felii de paine din grau integral iti creste nivelul de zahar din sange mai mult decat daca ai bea o cutie suc carbogazos, gen Coca Cola, mai mult decat daca ai manca o acadea… sau mai mult decat daca ai consuma SASE lingurite de zahar.
Si de vina este TIPUL specific de carbohidrati din paine.
Aproximativ 75% din carbohidratii din grau sunt sub forma de amilopectina A – un compus care este unic in ceea ce priveste rapiditatea cu care este transformat in glucoza.
Din acest motiv graul conduce la cresterea brusca a nivelului de zahar din sange mai mult decat aproape toate celelalte alimente – chiar daca este consumata aceeasi cantitate de carbohidrati!
Si asta nu este tot ceea ce carbohidratii acestia daunatori pot face…
Graul integral “bun pentru inima” … conduce la aparitia bolilor de inima!
Opinia medicala oficiala a exagerat cu mult rolul colesterolului in declansarea bolilor cardiovasculare.
Dar exista un tip de colesterol care este strans legat de aceasta boala ucigasa – particulele mici si dense de colesterol LDL.
Un studiu publicat in revista Journal of the American Medical Association a aratat ca persoanele care au un nivel ridicat de colesterol dens LDL prezinta un risc crescut cu 300% de boli cardiovasculare!
Multi medici cred ca acesta este cel mai important factor de risc al bolilor cardiovasculare din SUA.
Si cine crezi ca declanseaza formarea acestor compusi periculosi mai mult decat orice alt aliment?
Aceasta aste amilopectina A care se gaseste in grau!
Si cand te gandesti ca organizatiile medicale guvernamentale ne recomanda sa mancam acest aliment de CEL PUTIN de trei ori pe zi!
De fapt, daca mananci cereale atat de des, s-ar putea sa nu fie vina ta…
Mananci multa paine? Graul creeaza dependenta
Probabil ca ai auzit ca zaharul declanseaza aceiasi centri de placere din creier ca si drogurile care creeaza dependenta. Din acest motiv poate fi atat de greu sa “spui nu” dulciurilor.
Dar graul are o putere chiar mai mare de a crea dependenta decat zaharul!
Asta deoarece in plus fata de cresterea rapida a nivelului de zahar din sange provocat de grau, acesta produce de asemenea niste compusi specifici care leaga de morfina receptorii din creier.
In plus fata de starea subtila de euforie, aceste opiacee determina un ciclu repetitiv de pofte – pentru mai multe cereale!
Nu este de mirare ca un studiu publicat in revista Psychosomatic Medicine a aratat ca persoanele care mananca grau consuma in medie cu 400 de calorii mai mult pe zi.
„Pentru producatorii de alimente, graul este ca nicotina din tigari – cea mai buna asigurare pe care o au pentru incurajarea consumului continuu.”
–Dr. William Davis
In urmatorul articol despre paine si cereale vom vorbi despre MINCIUNA Nr.2. Nu pierde ocazia de a citi aceasta informatie.
In Programul Raw Geneza, pe care l-am conceput pentru a face tranzitia catre o alimentatie bazata preponderent pe cruditati, nu exista retete cu gluten, produse animale sau soia.
Sanatate deplina,
Florin Balint