Pentru a pune limfa in miscare cat mai rapid si cu cat mai multa putere putem folosi si sariturile pe minitrambulina. Pe langa fructe, aceasta metoda ne ajuta sa punem in miscare limfa, care este un lichid incolor si vascos. Sistemul limfetaic reprezinta canalizarea corpului nostru si de functionarea lui depinde vindecarea noastra si mentinerea sanatatii.
Voi prezenta in continuare ceea ce spune Dr. Robert Young in cartea sa „Sa slabim cu dieta Young” despre sariturile la trambulina, inasa inainte de a face asta vreau sa subliniez ca sariturile este bine s ale facem atunci rinichii nostri au inceput sa filtreze limfa. Vezi Testul urinei aici:
http://5pasienergieintreagazi.com/testul-urinei-filtreaza-rinichii-tai-limfa/
Daca rinichii nu filtreaza inca limfa, atunci e bine sa fim precauti cu sariturile la trambulina, sau chiar sa le evitam, ca sa nu apara reactii negative.
Cunosc o singura cale de a face toate cele 75 de trilioane de celule din corpul nostru sa aiba parte de exercitii fizice ideale toate odata: sariturile. Sariturile pe o trambulina mica si joasa apli ca forta si miscare fiecarei celule din intregul corp, cea mai eficienta cale de a deveni mai puternic, mai flexibil, mai sanatos – sl mai suplu! Celulele se dilata si se contracta odata cu miscarea de recul sus-jos de pe trambulina. Accelerarea si decelerarea care survin din saritul pe trambulina creeaza schimbari in presiunea din organism si o greutate sporita asupra membranelor celulare, ttimulandu-le si intarindu-le. Toata miscarea furnizeaza un soi de masaj celular, care amplifica circulatia, deschide vasele de sange fi disloca blocajele, imbunatateste drenarea limfei si intareste peretele celular. Este tonifiat, curatat si intarit intreg corpul, nu doar muschii, ci la nivel celular, dinauntru spre afara. De aceea, atat Shelley cat si eu efectuam zilnic sarituri.
Saritul este cea mai convenabila si mai eficienta din punct de vedere metabolic forma de exercitiu din cate cunosc. El intareste intregul corp, mareste circulatia, imbunatateste digestia si eliminarea, protejeaza inima, sustine sistemul endocrin si glandele suprarenale, imbunatateste functionarea tiroidei, usureaza problemele menstruale, intareste muschii, amelioreaza densitatea oaselor, elimina stresul, pompeaza continutul sistemului limfatic, promoveaza i icsterea si repararea celulelor, imbunatateste sistemul imunitar, lupta contra bolilor si inverseaza simptomele imbatranirii. Ce as putea spune mai mult despre aceasta forma de exercitiu?
Ei bine, se poate spune mai mult: reduce nivelul grasimii corporale; gambe, coapse, abdomen, brate si solduri mai ferme; imbunatateste echilibrul; mareste nivelul energiei. De asemenea, imbunatateste performantele oricui in mai multe activitati sportive. Iar toate acestea fara impactul stresului care insoteste atat de multe forme de exercitiu fizic. Saritul stimuleaza metabolismul, arde eficient caloriile si, mai important, inlatura acizii prin piele si organele de eliminare. Saritul combate obezitatea!
Saritul este cea mai buna cale pe a cunosc de a reduce grasimea corporala acida si de a dobandi simultan tesuturi Korporale ferme, printr-un exercitiu aerobic.
Pe trambulina, sari in sus si in jos impotriva gravitatiei. Dat fiind ca nu aterizezi pe teren tare, incheieturile nu vor fi traumatizate. Printr-un exercitiu contra unei permahente presiuni gravitationale, alternand imponderabilitatea de la partea de sus a traiectoriei cu gravitatia dublata de jos, saritul produce o actiune de pompare care impinge produsele reziduale acide in afara celulelor si forteaza intrarea in celule a oxigenului si a nutrientilor din sange. Aceasta produce o serie de beneficii. Voi prezenta aici in detaliu cateva dintre ele:
Saritul este bun pentru inima. Evident, atunci cand sari poti sa atingi pulsul-tinta propus. Efectul aerobic al saritului adesea il depaseste pe cel al alergatului. (Vezi Tabelul de mai sus). Pe langa aceasta, saritul intareste inima in doua moduri. imbunatateste tonusul si calitatea muschiului in sine si mareste coordonarea fibrelor musculare, care extrag sange din inima cu fiecare bataie. Saritul poate de asemenea sa diminueze nivelurile colesterolului si trigliceridelor, prin eliminarea acidului in exces si scaderea tensiunii sanguine. De asemenea, saritul permite inimii sa bata mai rar cand suntem in stare de repaus, adica inima va functiona mai usor si mai eficient. Saritul cu regularitate, cel putin cincisprezece minute, timp de cinci zile pe saptamana, va protejeaza impotriva bolilor cardiace.
Saritul si detoxificarea. Miscarea din timpul saritului stimuleaza sistemul limfatic, ajutandu-l sa dreneze produsele metabolice reziduale, eliminand toxinele acide si alte gunoaie expulzate de celule. Sistemul limfatic nu poseda o pompa proprie, asa cum o inima pentru sistemul circulator. Exista doar trei modalitati de deplasare a fluidului limfatic prin vasele limfatice: presiunea gravitationala, masajul limfatic si contractia musculara din exercitii si miscare. Saritul furnizeaza in mod eficient toate aceste trei modalitati.
Saritul stabilizeaza sistemul nervos. Exercitiul fizic este o cale excelenta de a elibera stresul. Saritul prezinta avantajul suplimentar al miscarii repetitive, care te transpune intr-o stare aproape de transa, de relaxare totala. Aceasta poate fi de tip meditativ sau hipnotic. Ai parte de beneficii nu numai in timp ce sari, ci si mai departe, in timpul activitatilor obisnuite. Vei fi mai rezistent la stresul de mediu, fizic, emotional si mental. Clientii mei care sar pe trambulina imi spun ca gandesc mai bine, muncesc mai mult si invata mai usor. De asemenea, ei spun ca se relaxeaza mai usor, dorm mai bine si se simt sub mai putina tensiune si mai putin emotionati. Ei relateaza ca exercitiul ii invigoreaza si ii umple cu o senzatie de bine.
Saritul contribuie la cresterea tesutului muscular. Saritul permite muschilor sa treaca prin intregul spectru de miscari cu o forta egala, ceea ce conform dr. James White, director al biroului de cercetari pentru reabilitare de la Departamentul de Educatie Fizica al University of California din San Diego, este cea mai buna metoda de a crea o adevarata putere fizica. Saritul imbunatateste coordonarea transmiterii impulsurilor nervoase spre fibrele musculare, ceea ce inseamna ca muschii vor lucra mai eficient. Saritul mareste tonusul din fibra musculara, ceea ce produce muschi mai tari. Dupa cum subliniaza dr. White, saritul te ajuta si sa inveti sa-ti schimbi cum trebuie centrul de greutate, sa fii constient de pozitia propriului corp si sa-ti imbunatatesti echilibrul, ceea ce este bine nu doar in viata de toate zilele, dar si pentru ca te ajuta sa utilizezi puterea dobandita.
Toate aceste avantaje sunt la dispozitia oricui sare cel putin cincisprezece minute, cel putin de cinci ori pe saptamana. Practic, oricine poate sari. Saritul este bun la toate varstele. Este o forma de exercitiu fizic de care te poti bucura o viata intreaga. Saritul poate fi ajustat pentru se potrivi cu nivelul curent de fitness dorit, dupa care il amplifici. Intensitatea efortului se poate controla foarte usor, in functie de cat de viguros este saritul si cat de sus iti ridici picioarele fata de nivelul trambulinei. Saritul este sigur, convenabil si ieftin. El furnizeaza efectul aerobic ideal, fara a va epuiza si fara a priva celulele de oxigen. Este pur si simplu una dintre ceel mai eficiente forme de miscare cunoscute. In plus, este distractiv sa sari!
Vindecare deplina,
Florin Balint