Skip to main content

SOIA: Prieten sau dusman?

Am o relatie veche cu soia. Si am trecut prin multe impreuna. Povestea incepe acum vreo 25 de ani, cand am descoperit acest „aliment minune”.

Soia trebuia sa inlocuiasca carnea. Era proteina din domeniul vegetal. Am consumat tot ce era pe piata. Lapte de soia, snitele, maruntit, bucatele, tofu, boabe.

Acum vreo 15 ani m-a lovit deodata o tiroidita si am descoperit ca am si un nodul mare pe tiroida. In felul acesta am descoperit unele dintre „beneficiile” soia.

Vorbind si cu alti oameni am constatat ca in urma consumului de soia aveau tot felul de simptome, cum ar fi pielea care ii manca, iritata, boli mergand pana la cancer. Cineva chiar mi-a povestit ca stia o localitate unde majoritatea oamenilor consumau soia din belsug si mai toti erau bolnavi. Unii de cancer.

Nu e de mirare, caci soia este acida din cauza cantitatii mari de proteine continute. Dupa cum stiu acum, proteinele sunt cauza cea mai importanta de distrugere a rinichilor, iar cand rinichii sunt distrusi nu mai filtreaza limfa. Si atunci sistemul limfatic nu mai elimina acizii, incepe acumularea de acizi in organism, ceea ce duce la orice „boala” care exista.

Soia este cunoscuta pentru efectul nociv asupra tiroidei si al sistemului endocrin in general. Ea nu se poate consuma cruda, trebuie procesata termic.

Acum vreo suta de ani soia era folosita pentru a hrani animalele, deoarece soia determina hipotiroidia la animale, lucru care le facea sa se ingrase. Iar asta era un beneficiu pentru fermieri.

Soia provine din Asia. Insa nu stiu cum s-a infiltrat ideea ca aceste popoare din zona Asiei ar consuma o gramanda de soia si ca astfel au niste beneficii in ceea ce priveste sanatatea.

Adevarul este ca popoarele asiatice nu consuma multa soia, ci putin si rar. Mai mult o consuma ca si condimente, cum ar fi sosul de soia, natto, miso, niste tofu.

In medicina chineza nu este considerata un aliment minune. Nici in medicina indiana ayurvedica. Iar medicina chineza si ayurvedica au o varsta de mii de ani.

Beneficiile privind sanatatea in urma consumului de soia, precum prevenirea cancerului si protejarea de bolile cardiovasculare, au inceput sa fie retrase. Chiar de FDA, in SUA.

In acest articol in limba engleza (poti da click pe link daca vrei sa citesti detaliat mai multe efecte ale soia asupra sanatatii), sustinut de o serie de studii stiintifice, se arata mai multe dintre efectele consumului de soia. O sa enumar cateva:

1.      Tofu micsoareaza creierul

Intr-un studiu efectuat pe 3.734 de barbati americani in varsta de origine japonza, cei care au mancat cel mai mult tofu in perioada de mijloc a vietii au avut un risc de 2,4 mai mare de a face mai tarziu Alzheimer. Ca parte din Studiul Honolulu-Asia privind imbatranirea care a durat 30 de ani, au fost corelate 27 de alimente cu starea de sanatate a participantilor. Barbatii care au consumat tofu cel putin de doua ori pe saptamana au avut mai multe probleme cognitive decat cei care au consumat rar sau deloc.

2.      Soia contine fitoestrogeni

Plantele au diferite mecanisme de protectie impotriva pradatorilor. Unele plante au spini, altele miros urat, sau au gust neplacut, sau otravesc animalele care le consuma. Alte plante, cum este soia, si-au dezvoltat un aalt sistem de protectie. Ele fabrica un contraceptiv oral. Aceste plante poduc un compus care se aseamana cu estrogenul. Acesti fitoestrigeni pot interefera cu hormonii implicati in reproducere. Soia afecteaza astfel sisemul endocrin.

3.      Soia interfereaza cu enzimele

Soia are o cantitate mare de proteine comparat cu alte leguminoase, insa acestea sunt o sursa slaba de proteine deoarece alte tipuri de proteine care se gasesc in soia actioneaza ca si potentiali inhibitori enzimatici. Acesti “anti-nutrienti” blocheaza actiunea tripsinei si a altor enzime necesare pentru digestia proteinelor. Prin urmare, consumul de soia poate duce la deficiente cronice de absorbtie a aminoacizilor. Iar asta are consecinte directe asupra creierului.

Soia reprezinta acum o industrie in sine, cu cotatii la bursa. Si soia nu se gaseste doar in produsele din soia ca atare, ci si in marea majoritate a alimentelor care sunt la conserva sau la pachet. Adica ce se gaseste la supermarket. Povestea cineva cum au introdus soia si in tonul conservat. Zici ca mananci ton, adica peste, si acolo gasesti si soia. Asta este doar un exemplu.

Care sunt categoriile de populatie cele mai expuse efectului nociv al consumului de soia?

1. Cel mai afectati sunt bebelusii care se hranesc cu formule de lapte pe baza de soia. Cum laptele este hrana lor exclusiva, sau preponderenta, iti dai seama de efectul nociv maxim pe care il poate avea soia asupra bebelusilor. Aceasta se poate vedea mai tarziu in viata.

2. Al doilea grup sunt veganii, cei care renunta la carne si o inlocuiesc cu soia (o idee neinspirata: din lac, in put!)

3. Si al treilea grup il reprezinta femeile la menopauza care au bufeuri.

Deci nu consuma soia deloc, sub nicio forma ar fi ea. Daca vrei neaparat sa folosesti soia ca si condiment din cand in cand, o poti face. Dar daca vrei sa te vindeci, daca faci detoxifiere, atunci soia tebuie data la o parte complet. Soia nu este un  aliment pentru om (si nici pentru animale, dupa cum am vazut mai sus, caci imbolnaveste si animalele, afectand tiroida). Soia poate fi folosit ca supliment, sub forma de anumiti compusi extrasi, poate in anumite situatii, in doze bine calculate.

Dar SOIA NU ESTE UN ALIMENT SANATOS.

Redau mai jos din cartea Dr. Robert Morse, „Sa traim sanatos fara toxine”, consideratiile sale privind consumul de soia.

MITUL CONSUMULUI DE SOIA

Asa cum se intampla cu orice aspect legat de viata, ar trebui sa verificam si sa punem sub semnul indoielii adevarul care se ascunde in spatele propagandei referitoare la nutritie si la sanatate, de care abunda presa. Daca veti invata care sunt aspectele esentiale ale sanatatii, asa cum sunt stabilite in aceasta carte, veti fi mult mai bine pregatiti sa recunoasteti adevarul si sa il separati de minciuna. Folositi datele si adevarurile prezentate in aceasta carte ca un cadru de lucru.

Intrebati-va si incercati sa intelegeti cine ar putea beneficia de pe urma informatiilor pe care vi le furnizeaza diverse medii. „Moda consumului de soia”, larg raspandita in prezent, este unul din domeniile care merita, in mod cert, intreaga noastra atentie. Pentru a intelege cine se afla in spatele acestui fenomen, pe care eu il consider un basm cu implicatii teribile si bine calculat, va propun sa analizam cateva aspecte obiective referitoare la soia.

Proprietatile boabelor crude de soia

  • Creeaza aciditate
  • Contin concentratii extrem de ridicate de acid fitic (blocheaza asimilarea mineralelor, in special a zincului)
  • Abunda in inhibitori enzimatici
  • Sunt foarte greu digerabile
  • Sunt modificate genetic in proportie de 85% (o alta denumire comuna este si Round-Up Ready Soia Beans®); ADN-ul si structura lor celulara sunt combinate cu erbicide si bacterii pentru a induce rezistenta la acesti factori, in vederea sporirii recoltelor
  • Au continut ridicat de hemaglutina – compus care stimuleaza formarea cheagurilor
  • Sunt alergene
  • Au continut foarte ridicat de aluminiu (extrem de toxic pentru tesutul cerebral si nervos)

Aspecte referitoare la prepararea si prelucrarea boabelor de soia

  • Peste 80% dintre uleiurile si grasimile folosite in S.U.A. provin din prelucrarea boabelor de soia
  • Peste 80% din margarina produsa in S.U.A. provine din boabele de soia
  • Soia, ca majoritatea leguminoaselor, contine inhibitori enzimatici si are concentratii ridicate de acid fitic. Boabele de soia trebuie prelucrate la temperaturi ridicate pentru a descompune acesti agenti de blocare a metabolismului.

Procese de baza prin care se obtin uleiul de soia si proteina de soia

  1. GATIT – incalzire la temperaturi cuprinse intre 107-121 °C, care:
  • Distruge substantele nutritive
  • Formeaza legaturi intre proteine si minerale
  • Formeaza legaturi intre proteine, lipide si amidon
  • Provoaca formarea radicalilor liberi
  • Creeaza acizi trans-grasi (care sunt acizi de intarire si de obstructie, adica factori mutageni pentru ADN)
  • Incurajeaza rancezirea (alterarea) (toxica pentru actiunea bacteriana necesara in organism)
  • Genereaza aciditate extrem de mare
  • Posibil promoveaza formarea de acrilamide (compusi cancerigeni)

      2. PRESARE – presarea la rece sau extractia solventilor implica:

  • Expunerea la lumina si aer, ceea ce provoaca formarea radicalilor liberi, prin oxidare
  • Rancezire, care va provoca descompunerea ulterioara (majoritatea uleiurilor sunt ambalate in recipiente transparente, care permit continuarea procesului)
  • Presarea la rece numai dupa gatit
  • Metoda extractiei solventilor, favorizeaza crearea unei multitudini de compusi toxici si cancerigeni, lisinealina fiind un cancerigen major
  • Extractia cu solventi, care necesita utilizarea de: sapunuri alcaline, hexan (folosit in distilarea petrolului), acid fosforic si hidroxid de sodiu (ingredient principal pentru Drano = gel foarte eficient pentru desfundat conductele de scurgere a apei menajere)
  1. HIDROGENARE – un proces de incalzire a uleiului la temperaturi de peste 200 °C, pentru introducerea fortata a hidrogenului (in prezenta unui catalizator metalic) in ulei, timp de peste cinci ore
  • Nu numai ca „omoara eficient” substanta nutritiva, insa o transforma literalmente intr-o substanta „moarta si toxica”

Dupa cum se poate constata din succinta prezentare anterioara, soia nu este un aliment, ci o toxina, cu atat mai mult in urma prepararii sau prelucrarii sale. Daca are cumva vreo proprietate estrogena, atunci aceasta va completa efectele sale secundare distructive, mai ales la cele peste 80% dintre femei care prezinta niveluri dominante de estrogen.

Soia nu este un aliment sanatos, ci vlastarul unor mega-corporatii industriale care utilizeaza tehnologie biochimica. Ea a fost elaborata de gandirea unor indivizi care pozeaza in producatori de produse alimentare. Este rusinos ca firmele pun banii pe primul plan, in timp ce Dumnezeu si viata oamenilor sunt pe ultimul plan.

Peste 60% dintre produsele alimentare fabricate in Statele Unite contin soia, intr-o concentratie mai mica sau mai mare: de la substante de aromare naturale, sortimente de maioneza vegetala, proteine hidrolitice, proteine vegetale structurate si ulei de soia, pana la proteine din soia.

Multi oameni consuma soia intr-o forma sau alta: pudra de soia, lapte de soia, batoane din soia, batoane pentru sanatate, ba exista chiar si mancare cu soia pentru sugari. Produsele din soia ating o cifra de afaceri anuala de aproximativ 100 miliarde de dolari. Ce intelegeti din faptul ca, de la painea alba incoace, soia este prezentata ca fiind cel mai revolutionar produs alimentar?

Retineti: daca vi se propune altceva decat fructe, legume, seminte sau nuci, inseamna ca nu aveti nevoie de acel aliment si ca probabil el este toxic pentru organism.

NOTA: O excelenta pagina de Internet pe care o puteti vizita pentru orice informatii suplimentare pe aceasta tema si multe alte lucruri interesante este: www.thedoctorwithin.com

Florin Balint

Acest site este despre calatoria mea in vindecarea personala si recapatarea deplina a sanatatii. Este rodul a tot ceea am invatat in cei peste 30 de ani de cand ma pasioneaza si studiez hrana vie, plantele medicinale, nutritia si sanatatea in general. Conceptia mea se bazeaza pe metoda de vindecare a Dr. Robert Morse, care are peste 45 de ani de experienta clinica si o rata de vindecare a oricarei afectiuni de peste 90%, indiferent ca se numeste cancer, scleroza multipla, Parkinson, diabet....