1. Nu se mananca suficient
Multi dintre cei care adopta o dieta raw vegana/fructariana (vezi care este Alimentatia adecvata pentru om) spun ca le este foame. Cand facem tranzitia spre raw vegan, de obicei nu mancam suficiente fructe si legume. Fructele sunt alcatuit 90% din apa, au fibre si sunt alimentele cu cea mai mare energie. Legumele de asemenea contin si substante nutritive. Dar au mai putine calorii decat alimentele procesate, pe care le-am folosit inainte, care sunt mai dense (dar sunt nesanatoase).
Asadar, trebuie sa incercam sa consumam acelasi numar de calorii. Noi nu numaram caloriile, insa pentru inceput este bine sa facem o evaluare generala si s avedem cam cate fructe si legume ar trebuie sa consumum pentru a consuma acelasi numar de calorii ca inainte.
Metabolismul bazal depinde de la om la om, in functie de sex, varsta, greutate, nivel de activitate fizica. Iti poti calcula metabolismul bazal aici:
https://fixlafix.com/calculator-de-calorii/
Apoi vazi cate calorii reprezinta ceea ce mananci acum.
Aici poti sa-i calculezi numarul de calorii in functie de ce alimente mananci:
De exemplu, pentru un pranz de 800 calorii, ai nevoie cam de 8 banane (nu inseamna ca trebuie sa mananci 8 banane, dar ca sa-ti faci o idee). Sau vreo 7-10 mere.
2. Neplanificarea meselor
Multi oameni nu isi planifica mesele de a doua zi. Se bazeaza pe moment, pe inspiratie. Insa daca nu planifici, atunci vei esua. Neavand la indemana tot ce-ti trebuie pentru o masa snatoasa, vei recurge la alimente si alternative nesanatoase.
De aceea, este bine ca sa te gandesti cu o zi inainte ce vei manca si s ate asiguri ca ai toate fructele, legumele, ingredientele necesare pentru a-ti face mancarea.
3. Dependente de alimente, mancatul emotional si pofte
De obicei, cand incep o dieta raw vegana, sau de tranzitie, au rezultate, au energie, slabesc, se simt bine vreo 2 saptamani, apoi intervin diferite obstacole (ca viata nu e usoara). Apare lipsa motivarii, apar diferite simptome de detox, parae presiunea din patea familiei, stresul la serviciu. Mancatul emotional intervine pentru a suprima anumite lucruri care vor sa iasa la suprafata (detox emotional). Folosim mancarea pentru a ne simti bine, pentru a implini o anmita nevoie sufleteasca, emotionala, spirituala. Si fiecare are anumite alimente care sunt nesanatoase, dar care ne creeaza placere si ne amortesc simturile (sunt ca un drog) .
Trebuie sa iti revezi obiectivele legat de sanatate. Citeste despre alti oameni care sunt inaintea ta pe calea detoxifierii si care au obtinut rezultate deja. Nu lasa ca emotiile negative din trecut sa-ti dicteze meniul astazi. E mai dureros la inceput sa te confrunti cu adevarul, cu realitatea si sa nu incerci sa o suprimi, sa faci ca strutul care isi baga capul in nisip. Dar vindecaea adevarata implica si detoxifierea emotiilor negative din trecut care au ramas nerezolvate si care se manifesta prin anumite pofte de alimente nesanatoase. Si implica si schimbarea obieciurilor rele cu obicuuri bune. Mananca din necesitate, pentru ca iti este foame, nu de placere, ghidat doar de gusturile vechi, pervertite, care te indreapta spre alimente nesantoase.
In ceea ce priveste poftele, in articolul Dieta de tranzitie – principii si informatii utile, am discutat despre acest subiect al poftelor care pot sa apara si am dat solutii pentru a le invinge.
4. Presiunea sociala
Inteleg foarte bine acest lucru, cu totii avem membri ai familiei, prieteni, colegi care nu impartasesc stilul nostru de viata. Si cand suntem impreuna, tentatia este mare de a ceda si a face pe placul lor, ca sa nu stricam armonia, buna intelegere.
Insa lucrul acesta nu este bun pentru noi. Putem sa le explicam care este stilul nostru de viata si de ce l-am adoptat si sa facem niste alegeri mai sanatoase. Si, este posibil ca, pe viitor, ei vazand rezultatele noastre, sa inceapa si sa-si schimbe alimentatia. Nu te schimba tu dupa ei, creaza conditiile ca ei sa se schimbe dupa tine. Compromisurile sa fie cat mai mici si cat mai rare.
5. Banii
Problema banilor legat de alimentatie este una care apare frecvent. Insa cand faci trecerea spre o alimentatie bazata pe fructe si legume in principal elimini alimente care sunt si mai scumpe. De aceea uneori, alimentaia raw vegana poate fi mai ieftina decat cea clasica (depind ce consumai inainte).
Insa, oricum ar fi, poti face alegeri bune. Daca mergi la piata si iti cumperi fructe si legume pentru o saptamana vei plati mai putin. Poti gasi anumite oferte, foarte convenabile.
Nu e absolut nevoie sa mananci totul bio, daca in acest moment nu iti poti permite financiar. Mai tarziu s-ar putea ca sa castigi mai bine datorita schimbarii alimentatiei si stilului de viata si iti vei putea permite mai multe alimente bio, sau altele mai scumpe.
Trebuie sa privesti alimentatia ca o investitie in tine, in viitorul tau. Cheltuielile legate de sanatate se vor reduce.
Curaj, mergi inainte pe calea vindecarii depline si depaseste orice obstacol care apare in calea ta, pentru ca la capat te asteapta premiul (si nu doar la capat, de-a lungul calatoriei noastre ne bucuram de rezultate, de efecte benefice in diverse forme)!