Skip to main content

Cum sa faci detoxifierea sistemului limfatic – secretul rezolvarii definitive a oricarei probleme de sanatate

Pentru prima data am fost impresionat de puterea alimentelor obisnuite, dar negatite, crude, cand am citit cartea lui Ernest Gunther, „Hrana vie”. Eram adolescent pe atunci, in liceu.

A trecut mult timp de atunci…..

Insa pasiunea mea pentru vindecarea naturala a omului folosind puterea alimentelor crude si a plantelor medicinale nu s-a diminuat, ba dimpotriva, a tot crescut.

Calatoria mea spre sanatate deplina

De-a lungul acestor ani am citit, am studiat si am cercetat aplicand in primul rand pe mine, am fost, ca sa spun asa, propriul meu cobai.

Insa calea cea mai rapida si mai sigura spre recapatarea sanatatii depline este sa urmezi pe cineva, o persoana de incredere, care are multi ani de experienta personala in spate, si care a testat toate ideile, teoriile si conceptele de nutritie si sanatate, care s-au inmultit din ce in ce mai mult in ultima vreme.

Aceasta persoana a pus la proba teoriile si ideile, le-a testat, si vazand rezultatele, fie le-a aruncat la cosul de gunoi al nutritiei si sanatatii, fie le-a pastrat si le-a incorporat in sistemul sau conceptul sau de sanatate.

Un alt reper in calatoria mea au fost cartile Dr. Norman Walker, un pionier al nutritiei si naturopatiei, cel care a introdus terapia cu sucuri de legume si fructe. Cartile sale constituie si acum o sursa nemaipomenita de informatii, din care s-au inspirat tot ceilalti autori de mai tarziu din acest domeniu, si astfel acestea raman carti de referinta, fundamentale, cu idei novatoare, originale.

Insa, ca mai intotdeauna, drumul nu este unul drept si care sa mearga tot in sus. Mai sunt si ocolisuri si caderi.

Presat de conjuctura si de circumstante am consumat in anumite perioade mancare gatita mai mult decat este permis, in plus alimente care nu ar trebui folosite de catre om in dieta sa, inclinand astfel balanta spre lipsa de energie, adica lipsa de sanatate, ca sa nu zic boala.

In plus, furat de curentul puternic al „expertilor” m-am indepartat de fructe si m-am axat mai mult pe legume si verdeturi. Consecintele s-au vazut nu dupa mult timp.

Am redescoperit cartea Dr. Robert Morse, „Sa traim sanatos fara toxine”, si conceptul sau de sanatate, si odata cu aceasta am redescoperit puterea fructelor (astazi majoritatea „expertilor” in domeniul nutritiei si sanatatii, ne spun sa ne ferim de fructe, pentru ca au zahar).

Acum vreo 12 ani, fortat de imprejurari, am pus la proba conceptul de sanatate al Dr. Robert Morse si puterea vindecatoare a fructelor.

Din senin m-a lovit aceasta „boala”

La inceput nu stiam ce este cu mine. Deabia puteam sta pe picioare, inima imi batea ca nebuna chiar si cand stateam in pat. Am intrebat chiar pe Dumnezeu daca nu mi-a venit sfarsitul, daca ma voi mai face bine vreodata. Si El mi-a raspuns intr-un mod minunat (asta este alta poveste), spunandu-mi ca ma voi vindeca si voi fi din nou bine.

Am inteles ca aveam o tiroidita. Si apoi am descoperit si un nodul foarte mare pe tiroida.

Dupa stabilizarea sanatatii folosind un tratament alopat clasic, astfel incat sa pot sta pe picioare si sa lucrez, am avut doua optiuni:

 1. Fie ascultam de ce-mi spuneau doctorii, ca va trebui pana la urma sa fac operatie de tiroida si sa o elimin
 2. Fie, mergeam pe calea naturala de vindecare.

Am ales a doua cale si pentru ca citisem cartea Dr. Robert Morse, am pus la proba conceptul lui de sanatate.

Dupa 6 saptamani cu 90-95% fructe, restul legume si verdeturi crude, deci crud 100%, cand am facut din nou ecografia la tiroida, nodulul disparuse (a fost dragut sa vad reactia doamnei doctor care mi-a facut ecografia: suspiciune, trebuie sa fie ceva gresit, sa nu crezi ca ai scapat).

Analiza sangelui a aratat ca TSH, T3 si T4 erau in limite normale din nou.

Acesta a fost testul concludent si definitiv.

Insa, cum spuneam, am fost luat de curenti si m-am cam indepartat de acest concept si stil de viata recomandat si promovat de Dr. Robert Morse, cu un succes nemaintalnit, la clinica sa.

Confruntarea cu noi afectiuni

Am redescoperit puterea fructelor cand dupa ani de cercetari si studii am ajuns la concluzia ca problema mea se datora in principiu glandelor suprarenale.

De mai multi ani observasem cum energia mea scade treptat si am dificultati cu respiratia, adica nu puteam duce o respiratie pana la capat, cu bine, ceva in genul astmului.

In plus, starea mea de sanatate nu era atat de buna pe cat mi-o doream. Nu reuseam nici sa „pun muschi” pe mine, desi ma alimentam corect, dupa cum credeam eu, si mergeam la sala (am folosit si suplimente pentru sportivi de tot felul, nu mai spun de proteine, plus tot felul de sisteme si metode de atrenament cu greutati la sala).

Insa toate analizele si examenele medicinii alopate nu au putut gasi o cauza reala pentru aceste simptome.

Am inteles ca simptomele mele erau semnale ale unei probleme mai adanci.

Multi entuziasti care adopta sistemul raw vegan au probleme si sunt dezamagiti ca nu reusesc sa ajunga la nivelul de energie, si sanatate, pe care si-l doresc, ba inca se imbolnavesc. Problema este ca nu privesc lucrurile in suficienta profunzime si nu au toate informatiile.

Mai intai, problema cu respiratia si lipsa cu energie era din cazua glandelor suprarenale. Aceasta problema este una care a ajuns la proportii epidemice, la nivel mondial, incat chiar s-a creat un termen: oboseala, sau epuizarea, suprarenalele. Si multi oameni nici macar nu stiu care este cauza pentru lipsa lor de energie si pentru alte simptome (lista e lunga!). De aceea am incearcat tot felul de tratamente si solutii naturale, dar fara folos prea mare.

Redescoperirea puterii fructelor

Deci mi-am propus sa-mi vindec suprarenalele. Si atunci am redescoperit fructele si conceptul de vindecare al Dr. Robert Morse.

Mi s-a aprins becul.

Intotdeauna legea cauza-efect actioneaza. Nu exista nicun efect fara o cauza.

Doar pentru ca majoritatea oamenilor nu stiu care este cauza, nu inseamna ca aceasta nu exista.

Am trecut din nou preponderent pe fructe. Si am adaugat si puterea plantelor medicinale, dar de data aceasta detoxifierea sistemului limfatic  era in centrul atentiei mele.

Vezi, in ultima vreme Naturopatia s-a luat din ce in ce mai mult dupa medicina alopata si a inceput sa trateze simptomele, adica „bolile”, nu a cautat sa inteleaga si sa elimine cauza principala a oricarei probleme de sanatate. Si chiar daca in loc de medicamente de sinteza, chimice, a folosit plantele medicinale, rezultatele au fost slabe sau au lipsit cu totul. Aceasta este explicatia.

Am aflat si care era cauza pentru care nu puteam „pune muschi pe mine”: malabsorbtia, o alta epidemie mondiala, de care multi oameni nici nu sunt constienti ca exista si ca le afecteaza sanatatea. A fost o surpriza pentru mine, caci avand in vedere stilul meu de viata sanatos credeam ca nu am probleme cu intestinele.

Insa sanatatea si functionarea corecta a tractului digetiv, a intestinelor, este esentiala pentru sanatatea intregului organism.

Asadar, am schimbat directia si am revenit la Dr. Robert Morse pentru recapatarea deplina a sanatatii si vindecarea naturala a tuturor afectiunilor.

Am reusit chiar sa ajung, cu ajutorul lui Dumnezeu, in SUA, Florida, la Scoala Internationala de Detoxifiere a Dr. Robert Morse, obtinand titlul de expert in detoxifiere regenerativa.

Acest lucru este extrem de important nu doar pentru mine, ci si pentru tine. De ce?

Cand vine vorba de vindecarea afectiunilor, exista doua mari categorii sau grupe ale abordarilor:

 1. Eliminarea cauzei
 2. Tratarea simptomelor

Eu intotdeauna am fost pentru eliminarea cauzei, insa uneori, din lipsa cunostintelor, am mai umblat si pe calea a doua, tratarea simptomelor.

Cand am intelesc ca de fapt 99,99% din „boli” au o singura cauza principala, ACIDOZA, si ca principalul sistem din organismul nostru responsabil de acidoza este SISTEMUL LIMFATIC, mi s-a aprins becul.

Detoxifierea organismului inseamna de fapt detoxifierea sistemului limfatic.

Aceasta intelegere, impruna cu conceptul holistic de vindecare, care are in vedere intregul organism, toate sistemele sale, face posibila vindecarea oricarei afectiuni, caci nu exista boli incurabile, ci doar pacienti incurabili.

Iar DETOXIFIEREA REGENERATIVA este cheia de aur care deschide poarta sanatatii si vitalitii.

Conceptul meu de sanatate, bazat pe invataturile Dr. Robert Morse, include:

Cele 5 instrumente

 1. Dieta cu fructe si legume crude
 2. Postul
 3. Plantele medicinale pentru detoxiferea organismului
 4. Iridologie pentru evaluarea starii organismului
 5. Alte terapii naturale

Din punct de vedere sistemic, detoxifierea regenerativa are in vedere in primul rand detoxifierea si regenerarea urmatoarelor sisteme:

Cele 5 sisteme (Fab 5)

 1. Rinichi
 2. Glandele suprarenale
 3. Sistemul endocrin
 4. Sistemul limfatic
 5. Tractul digestiv (instestinele si stomacul)

1. Rinichii

Rinichii sunt poarta si calea principala cale de eliminare a sistemului limfatic. Asadar, este usor de inteles de ce este atat de important  ca rinichii sa functioneze la capacitate maxima. Insa, acum exista o epidemie mondiala (si nu este singura) de rinichi nefunctionali, bolnavi, sunt rare cazurile in care cineva are rinichi putin afectati. De aceea, fiecare trebuie sa se ocupe de rinichi daca doreste sa fie sanatos. Trebuie facut Testul urinei, pentru a vedea daca rinichii filtreaza limfa. Obiectivul Nr.1 in rezolvarea oricarei probleme de sanatate este filtrarea limfei de catre rinichi. Fara aceasta progresul este limitat, in cel mai bun caz (iar cazul afectiunilor grave, se constata ca nu se vindeca).

2. Glandele suprarenale

Glandele suprarenale, asa cum le spune si numele, stau deasupra rinichilor si sunt legate, infratite cu rinichii. Epuizarea suprarenalelor duce automat la blocarea frunctiei rinichilor de filtrare a sistemului limfatic. Cand spui suprarenale, spui energie (sau lipsa ei…).  Simptome precum oboseala, anxietate, alergie, candida (candidoza), precum si multe altele, sunt legate de un sindrom care este mai putin cunoscut si inteles astazi, numit sindromul de epuizare al suprarenalelor. Toate poftele obsesive si obiceiurile alimentare ale civilizatiei moderne pot fi atribuite sindromului de epuizare al suprarenalelor, pe care 99,9% dintre oameni il au, in grade variat.

3. Sistemul endocrin

Sistemul endocrin este extrem d eimportant pentru sanatatea intregului organism, a fiecarui tesut, organ, sistem. Putem asemui sistemul endocrin cu guvernul care conduce intreaga tara, toate activitatile pornesc de la el. Insa aceasta este un guvern prietenos, care doreste binele fiecarui tesut, al fiecarui organ, al fiecarui sistem, al fiecarei celule din organism. De aceea, nu poate exista sanatate deplina (si nici nu se poate rezolva o problema de sanatate) fara ca sistemul endocrn sa fie sanatos si sa functioneze la parametri optimi.

4. Sistemul limfatic

Sistemul limfatic este responsabil cu eliminarea produsilor metabolismului fiecarei celule, care sunt acide, si a toxinelor. Limfa este lichidul fluidul preponderent din organismul omenesc. Daca e sa dam o definitie succinta a organismului omenesc , aceasta ar fi: o gramada de celule si doua fluide, sangele si limfa. Sangele reprezinta 20%, iar limfa 80%. Incepem sa ne dam seama acum ca atunci cand sistemul limfatic este blocat, sau constipat, adica limfa nu curge, toti acesti acizi si aceste toxine se acumuleaza in organism. De aici rezulta ACIDOZA SISTEMICA, care este cauza principala a oricarei afectiuni, indiferent cum s-ar numi aceasta. De aceea, pentru a ne recapata sanatatea este ESENTIAL sa punem in miscare limfa si sa o eliminam in primul rand prin rinichi, apoi prin piele (pielea, cel mai mare organ, este de fapt „al treilea rinichi”).

5. Intestinele si stomacul

Intestinele si stomacul sunt esentiale pentru sanaatea organismului. Organismul omenesc este de fapt un procesor de alimente. Digestia, absorbtia, utilizarea si eliminarea sunt procese fundamentale care se desfasoara in permanneta. Cand unul sau mai multe dintre aceste procese sunt perturbate, intregul organism incepe sa sufere. Iar intestinele si stomacul, intregul tract digestiv, au un rol principal in indeplinirea cu succes a acestor functii. In plus, intre colon si toate celelate organe exista relatii reflexe. De multe ori, simptome care par a fi niste afectiuni ale organelor, sunt de fapt reactii care isi au originea in colon. De aceea, nu putem neglija intestinele si stomacul din niciun program de sanatate.

Energie = Sanatate

Aceste 5 sisteme sunt esentiale si se aplica in rezolvarea oricarei probleme de sanatate. Pentru detoxifierea si regenerarea acestor sistem folosim cele 5 instrumente prezentate mai sus. Pe langa dieta cu fructe si legume crude, se folosesc produsele din plante ale Dr. Robert Morse (acestea sunt cele mai puternice!).

Deci, daca vrem sa ne recapatam sanatatea trebuie sa lucram cel putin pe aceste 5 sisteme fundamentale cu dieta si plantele medicinale impreuna. Orice protocol personalizat va include acest Fab 5 (Fabulous 5 – Cei 5 Pasi) si in plus alte sisteme, in functie de afectiunea respectiva.

Urmand acesti 5 pasi iti vei recapata energia si sanatatea. Astfel, ti-ai inceput calatoria iesind din Orasul Suferintei si inaintand spre Orasul Starii de Bine.

Pentru ajutor, protocol personalizat pe baza de dieta si produsele din plante ale Dr. Robert Morse contacteaza-ma la telefon 0723.128.702, sau prin email la florinbalint@gmail.com.

Florin Balint

Acest site este despre calatoria mea in vindecarea personala si recapatarea deplina a sanatatii. Este rodul a tot ceea am invatat in cei peste 30 de ani de cand ma pasioneaza si studiez hrana vie, plantele medicinale, nutritia si sanatatea in general. Conceptia mea se bazeaza pe metoda de vindecare a Dr. Robert Morse, care are peste 45 de ani de experienta clinica si o rata de vindecare a oricarei afectiuni de peste 90%, indiferent ca se numeste cancer, scleroza multipla, Parkinson, diabet....

One thought to “Cum sa faci detoxifierea sistemului limfatic – secretul rezolvarii definitive a oricarei probleme de sanatate”

 1. Buna ziua. Imi plac asemenea scrieri,unde se vorbeste despre conceptul,,vietii sanatoase,,si ni se dezvaluie secretele atingerii acestei stari,mai ales cand vine din partea celor cunoscatori in cauza.Felicitari !

Nu se adaugă comentarii.