Skip to main content

Am reflux gastroesofagian si arsuri gastrice – Ce sa fac?

Refluxul gastroesofagian poate fi o experiență foarte inconfortabilă și dureroasă. Dacă doar tratăm problema suprimând capacitatea stomacului de a produce acidul clorhidric (HCL) prin folosirea medicamentelor blocante de acid (de exemplu Nexium, Antra MUPS, Rifun, Lanzor), sau diluând acidul clorhidric HCL prin folosirea medicamentelor antiacide (gen Bianacid), nu vom aborda și elimina cauza (sau cauzele) principală.

În plus, medicamentele blocante de acid, lucru valabil pentru toate medicamentele chimice, pot produce uneori reacții adverse foarte nocive, care in mod evident nu merită riscul atunci când o schimbare a alimentației împreună cu un protocol din plante pot rezolva problema.

Dr. Robert Morse consideră ca există cel puțin trei cauze diferite, dacă nu chiar patru, pentru refluxul gastroesofagian si arsurile gastrice, de aceea trebuie analizați toți acești trei factori pentru a determina care este abordarea potrivită pentru fiecare caz individual, ca să rezolvăm problema de la rădăcină.

Cauzele refluxului gastroesofagian

Concepția general acceptată privind cauza refluxului gastroesofagian (sau GERD) este că se datorează unei valve defecte (sfincterul esofagian inferior) care separă conținutul stomacului de esofag.

Dacă această valvă nu poate să separe esofagul de conținutul stomacului, acidul clorhidric HCL va urca in esofag cauzând vătămarea prin acest acid a peretului esofagian. Durerea rezultată în urma arsurii acidului se numește ‘arsură gastrică’.

Observațiile clinice și experiența deviază de la mai sus menționata explicație, ca fiind singura cauză (deși un sfincter slăbit rămâne o posibilitate, iar aceasta se întâmplă din cauza compromiterii integrității țesutului ca urmare a acidozei și slabiciunii paratiroidei). Dr. Robert Morse consideră că adevărata cauză este una sau mai multe dintre următoarele:

 • Producția insuficientă de bicarbonat de sodiu (slabiciunea pancreasului) care împiedică neutralizarea adecvată a acidului clorhidric HCL (acidul stomacului), care are drept cauză consumarea de proteine. Dr. Morse se referă la aceasta ca fiind “adevăratul reflux gastroesofagian.”
 • Constiparea limfatică interstitială în interiorul peretului, care din cauza acizilor acumulați duce la ardereaea țesutului, a peretului esofagului din interior către exterior, dispre peretele esofagului. Dr. Morse consideră că acest tip de reflux gastroesofagian este cel mai grav și cel mai frecvent.
 • Arderea provocată de sulful acumulat de-a lungul vieții din cauza ingerării de medicamente pe bază de sulf, în special antibiotice, și prin alimentație. 

Abordarea cauzei

Pentru a elimina care cauza responsabilă pentru refluxul gastroesofagian trebuie făcute schimbările adecvate în alimentație și stil de viață pentru a facilita îndepărtarea acidității interstițiale și a promova vindecarea și regenerarea țesutului.

În cazul slabiciunii pancreasului, se recomandă o formulă pe bază de plante (de exemplu produsul Dr. Robert Morse Pancreas Tonic, sau ceaiul 5 Pasi pentru pancreas facut de mine) sau un produs pe bază de țesut glandular raw, organic din pancreas ca parte a unui program holistic pe alimentașie și plante.

Constipația limfatică interstițială a peretului esofagului (și oriunde altundeva în corp) trebuie abordată prin detoxifierea și regenerarea glandelor suprarenale și a rinichilor, astfel încât să se obțină din nou și să se mențină eliminarea permanentă a deșeurilor limfatice din întregul corp (inclusiv din peretele esofagului). Acest lucru trebuie făcut și penru a accelera refacerea pancreasului.

Folosirea fructelor astringente (lămâi, grepfrut, struguri, pepeni roșii, etc.) și a plantelor medicinale este de o importanță vitală pentru dizolvarea și pregătirea sulfului ca să fie eliminat din corp.

Cum știi că ai sulf în intestine?

Iridologia ne ajută și ca să vedem ce depozite de substanțe se găsesc în organism. Una dintre substannțele nocive care se acumulează în organism este și sulful. Cum poți știi dacă ai acumulat sulf în organism și cât d emult este?

Ia o lanternă (dacă este nevoie) și du-te în fața unei oglinzi. Uită-te la iris (partea colorată a ochiului) și la pupilă (cercul negru din centrul ochiului). Dacă în jurul pupilei este un cerc, o zonă de culoare galbenă sau portocalie, atunci ai sulf în intestine. Vezi fotografiile de mai jos:

Ce alimente trebuie eliminate imediat

Mai întâi trebuie să enumerăm câteva lucruri care pot să agraveze senzația de “arsură gastrică”.

Acestea includ:

1. Băuturi și alimente foarte acide, cum ar fi băuturile racărotpare carbo-gazoase (gen Pepsi, Coca Cola și toată familia) și oricee conține roșii gătite. Trebuie reținut fatrul că citricele și alte fructe acide pot face ca senzația de arsură să se intensifice. Dacă se întâmplă așa, atunci trebuie să folosești fructeel sub-acide sau fructele dulci pe care le tolerezi până când problema se rezolvă.

2. Alimentele bogate în proteine, care includ: carne, pește, păsări, ouă, produse lactate, semințe, nuci și leguminoase. Fă tot ce este posibil pentru a evita creșterea producției de acid clorhidric eliminând alimentele menționate mai sus.

3. Combinarea incorectă a alimentelor (în special amestecarea la aceeași masă a carbohidraților cu proteinele). Este important să combini corect alimentele, mai ales atunci când ai reflux gastroesofagian sau arsuri gastrice.

4. Suplimentele naturale cu metilsulfonilmetan (MSM). Aceste suplimente adeseori suprimă sau reduc durerea și senzația de arsură. Însă, ele nu rezolvă cauza principală a problemei și duc la acumularea de mai mult sulf in organism (care blochează limfa și este foarte greu de eliminat din organism prin detoxifiere).

În continuare sunt prezentate două variante generale de protocol din plante, prima folosind produsele Dr. Robert Morse, și a doua folosind ceaiurile 5 Pasi:

PROTOCOL PE BAZĂ DE PLANTE CU PRODUSELE DR. ROBERT MORSE (MODIFICĂ DACĂ ESTE NEVOIE)

* Kidneys & Bladder Tonic

* Stomach & Bowels Tonic

* Endocrine Balance SAU Adrenal Gland Tonic

* Lymphatic System Tonic

* Stomach Tea

PRODUSE SUPLIMENTARE (DACĂ SUNT NECESARE)

* GI-Broom (pentru a elimina sulful (începând cu săptămâna a 5-a)

* Pancreas Tonic sau un produs pe bază de țesut glandular din pancreas

* Produs pe bază de țesut glandular din paratiroidă (dacă se bănuiește că sfincterul esofagian inferior este slabit)

PROTOCOL PE BAZĂ DE PLANTE CU CEAIURILE 5 PASI (MODIFICĂ DACĂ ESTE NEVOIE)

Ceaiul 5 Pasi pentru rinichi

Ceaiul 5 Pasi pentru suprarenale

Ceaiul 5 Pasi pentru sistem endocrin

Ceaiul 5 Pasi pentru sistem limfatic

Ceaiul 5 Pasi pentru tractul digestiv

Ceaiul 5 Pasi pentru pancreas

OBSERVAȚIE: Atunci când simptomele dispar, este recomandat să NU te oprești, ci să continui protocolul (sau alte remedii naturale). Permite organismului tău să-și continue procesul de vindecare și reparare. Aceasta va ajuta la prevenirea reapariției simptomelor atunci când faci anumite mici abateri de la alimentația sănătoasă, specifică omului.

Recomandări în ceea ce privește alimentația

Alimentația trebuie să fie simplă (adică cît mai puține ingrediente, sau alimente, la o masă, să nu se amestece prea multe) și va consta în 80-100% fructe și legume crude, raw vegan. Este importantă combinarea corectă a alimentelor pentru a evita indigestia și fermentația.

Alimentația standard este după cum urmează:

1. O masă de fructe la micul dejun, prima masă a zilei, și de asemenea la pranz.

2. Sucuri de fructe sau din legume (sucul de țelină este adeseori minunat în cazuri de reflux gastroesofagian), precum și niște fructe uscate care pot constitui niște gustări între mesele prinncipale.

3. Pentru ultima masă a zilei, cina, mănâncă o salată de legume crude sau o masă de legume gatite (sau amandouă).

4. Se  poate schimba prânzul cu cina, dacă ți se pare mai potrivit pentru programul tău.

Dacă fructele acide agravează durerea, înlocuiește-le cu fructe sub-acide sau fructe dulci. Pentru a reduce discomfortul continuu, poți folosi temporar smoothie-uri din verdeturi împreună cu salatele și sucurile din verdețuri. Lucrul important este să ajungi într-o poziție în care să poți continua confortabil detoxifierea, și să poți tolera o alimentație cu un mare procent d efructe sau exclusiv din fructe.

Ce putem folosi pentru a reduce simptomele?

Pentru a alina senzația de arsură, și pentru a susține repararea peretelui esofagian, poți încerca unul, sau mai multe (de preferat), dintre următoarele plante cu efect antiinflamator și remedii naturale cu efect calmant în fiecare zi (ceaiurile ar trebuie consumate frecvent):

1. Ceai de rădăcina de nalbă mare (Althaea officinalis)

2. Infuzie la rece de rădăcină a nalbă mare (Althaea officinalis)

3. Ceai de ulm roșu, american (Ulmus rubra)

4. Ceai de rădăcină de lemn dulce (NOTĂ: Rădăcina de lemn dulce crește tensiunea, deci nu este bună pentru hipertensivi)

5. Ceai de floare de mușețel (Matricaria chamomilla)

6. Ceai de rădăcină de ghimbir

7. Ceai de rădăcină de gențiană

8. Suc de aloe vera (50-100 ml.)

9. Bicarbonat de sodiu (½-1 linguriță de praf amestecat cu 250 ml de apă)

10. Apă vie (3-4 pahare pe zi, folosind produsele H-500, HydraCel, Coral Mine)

Infuzii din plante medicinale cu efect benefic

Infuziile din plante medicinale sunt o altă metodă de extragere a aromei, esenței și proprietățile vindecătoare din plantele medicinale, infuzând aceste proprietăți în apă. Această metodă este excelent supliment pentru orice protocol din plante medicinale. Instrucțiunile pentru a face o infuzie din iarba-mâței (Nepeta cataria), mușețel (Matricaria recutita) și rădăcină de lemn dulce (Glycyrrhiza glabra) se găsesc mai jos. Poți alterna între aceste infuzii sau poți face doar una.

Infuzie de iarba-mâței (Nepeta cataria)

Aveți nevoie de:

 • Un borcan de 1 litru cu capac , preferabil de sticlă
 • 30 grame de flori și frunze de  iarba-mâței (Nepeta cataria)
 • Ibric pentru a aduce la fierbere 1 litru de apă

Instrucțiuni:

 1. Puneți planta în borcan
 2. Turnați 1 litru de apă fiartă în borcan, puneți capcul și închideți
 3. Așteptați 1 oră ca planta să infuzeze (2-4 ore dacă folosiți doar frunzele de iarba-mâței)
 4. Strecurați și separați lichidul de plante și gata infuzia

Beți 4 căni de infuzie de-a lungul întregii zile. Faceți un litru de infuzie în fiecare zi. Consumați infuzia în 36 de ore (poate fi ținută la frigider).

Infuzie de mușețel (Matricaria recutita)

Aveți nevoie de:

 • Un borcan de 1 litru cu capac , preferabil de sticlă
 • 30 grame de flori de mușețel
 • Ibric pentru a aduce la fierbere 1 litru de apă

Instrucțiuni:

 1. Puneți planta în borcan
 2. Turnați 1 litru de apă fiartă în borcan, puneți capcul și închideți
 3. Așteptați 10-30 minute ca planta să infuzeze
 4. Strecurați și separați lichidul de plante și gata infuzia

Beți 4 căni de infuzie de-a lungul întregii zile. Faceți un litru de infuzie în fiecare zi. Consumați infuzia în 36 de ore (poate fi ținută la frigider).

Infuzie din rădăcină de lemn dulce (Glycyrrhiza glabra) (OBSERVAȚIE: a se evita de către hipertensivi)

Aveți nevoie de:

 • Un borcan de jumătate de litru cu capac , preferabil de sticlă
 • 30 grame de rădăcină de lemn dulce
 • Ibric pentru a aduce la fierbere jumătate de litru de apă

Instrucțiuni:

 1. Puneți planta în borcan
 2. Turnați jumătate de litru de apă fiartă în borcan, puneți capcul și închideți
 3. Așteptați 1-2 ore maxim ca planta să infuzeze
 4. Strecurați și separați lichidul de plante și gata infuzia

Beți 4 căni de infuzie de-a lungul întregii zile. Faceți un litru de infuzie în fiecare zi. Consumați infuzia în 36 de ore (poate fi ținută la frigider).

Daca vrei un program personalizat si calauzire personala, atunci este nevoie de o consultatie telefonica si o evaluare a intregului organism. Pentru aceasta poti lua legatura cu mine la telefon 0723.128.702, sau prin email la florinbalint@gmail.com.

Florin Balint

Acest site este despre calatoria mea in vindecarea personala si recapatarea deplina a sanatatii. Este rodul a tot ceea am invatat in cei peste 30 de ani de cand ma pasioneaza si studiez hrana vie, plantele medicinale, nutritia si sanatatea in general. Conceptia mea se bazeaza pe metoda de vindecare a Dr. Robert Morse, care are peste 45 de ani de experienta clinica si o rata de vindecare a oricarei afectiuni de peste 90%, indiferent ca se numeste cancer, scleroza multipla, Parkinson, diabet....

One thought to “Am reflux gastroesofagian si arsuri gastrice – Ce sa fac?”

 1. Va multumesc pentru sfaturile date!In urma unei poeratii de înlocuirea valvei aortice,am catatat o tuse cumplita.Medicul pnumolog,mi-a pus diagnostic Sindrom tusigen rezidual.Am fost la spitalul Coltea,medicul ORL-ist a pus diagnostic BRGE.Amfacut tratament cu Motilium, Nexium si Pepsan.Dupa tratament a incetat tusea.Dupa fiecare trataMENT ERA o pauza de cca.oiuna,si boala revenea.Am inceput tratament naturist,in speta cu Omeran,ketotifen,etc.Acum sunt bine,dar cat?

Nu se adaugă comentarii.