Skip to main content

Ce faci cand ai cazut sau o iei pe alta varianta de alimentatie?

Cu totii am cazut mai mult sau mai putin de la nivelul de alimentatie pe care l-am avut, alimentatia specifica omului:

http://5pasienergieintreagazi.com/care-este-alimentatia-adecvata-pentru-om/

Poate fi o cadere de scurta durata, sau mai de lunga durata, poate fi o cadere mai jos, chiar o renuntare, sau o cadere mai mica.

Intrebarea este ce faci in aceasta situatie?

Cel mai rau lucru este sa intri in domeniul vinovatiei si sa te autodemoralizezi. Sa crezi ca aceasta anuleaza tot ce ai facut bun mai inainte.

Trebuie sa constientizezi starea in care esti si corpul te va ajuta in acest sens dandu-ti semne ca ai luat-o pe langa gard, pe langa drum.

Apoi sa faci din nou pasii de tranzitie spre vegan, apoi raw vegan si dupa fructarian preponderent, conform dietei de tranzitie:

http://5pasienergieintreagazi.com/dieta-de-tranzitie-principii-si-informatii-utile/

Iata cateva cai de a reveni la nivelul de alimentatie sanatoasa la care erai:

  1. Concentreaza-te pe o singura masa odata

Decat sa incerci brusc sa revii la alimentatia sanatoasa asa cum o aveai, incearca sa o iei bucata cu bucata. Stii povestea cu elefantul? Cum mananci un elefant? Bucata cu bucata…

La fel si aici, te poti concentra pe acea masa care iti face cele mai multe probleme. De exemplu, cina. Te concentrezi ca sa ai o cina sanatoasa. In felul acesta procesul de revenire este mai usor de administrat. In plus, daca te arunci direct asupra tuturor meselor si vrei sa faci o schimbare brusca masiva, vei face schimbari, apoi iar vei cadea, iar vei reveni si asta va deveni un proces permanent.

  1. Inregistreaza ceea ce faci

E foarte important sa ai un sens al controlului asupra procesului, caci altfel vei fi ispitit puternic sa renunti. Nimanui nu-i place sa i se spuna ce sa manace si ce sa faca. Folosind de exemplu o aplicatie pe telefonul mobil cum este MyFitnessPal, iti poti monitoriza cata apa bei pe zi, ce mananci, cata activitate fizica ai facut. Asta te ajuta sa ramai focalizata.

  1. Aplauda-te

Oricine mai are cate o „zi de mancare mai proasta”, caci este mai dificil sa pastrezi o alimentatie sanatoasa cand esti inconjurat de multe optiuni. De aceea, ori de cate ori faci o alegere de alimente mai buna, cum ar fi vegana fata de nevegan, sau la cuptor in loc de prajit, aplauda-te.

Daca in loc de un baton de ciocolata alegi un fruct, poti sa te feliciti. Uita-te in urma ta si vezi cat de lung e drumul pe care l-ai parcurs. Verifica-ti meniul planifica-ti mesele si sarbatoreste pe noul tau eu mai sanatos.

  1. E in regula uneori sa te tratezi uneori

Nu trebuie sa renunti la evenimentele sociale de teama ca nu poti controla meniul. Poti sa alegi ceva mai sanatos si uneori, poti alege si ceva care nu este atat de sanatos, care nu se inscrie de obicei in programul zilnic si saptamanal. In timpul tranzitiei alimentare poti de exemplu o data pe saptamana sa mananci si altceva, astfel fiindu-ti mai usor sa mananci sanatos tot restul saptamanii. Cu timpul nevoia de a manca mancaruri nesanatoase va scadea si se va rari. Nu uita: corpul se curata, memoria celulelor se schimba si noi obiceiuri se instaleaza, obiceiuri care ne dicteaza gusturile si alegerile.

  1. Pregateste succesul facand provizii sanatoase

Daca ai in casa o punga de chipsuri si te apuca foamea, ce crezi ca se va intampla? Da, vei manca chipsuri. Dar daca nu ai in casa, pe aproape, chipsuri, atunci nu vei manca. De aceea este foarte important sa-ti umpli frigiderul si camara numai cu alimente sanatoase.

Un alt lucru pe care il poti face este sa-ti planifici mesele. Poti face o lista de cumparaturi saptamanala de la care sa nu deviezi, sa-ti gandesti dinainte si sa-ti pregatesti mesele si gustarile, astfel incat sa fie doar mancaruri sanatoase. Cand pofta de dulce vine, si daca nu ai in casa ciocolata sau dulciuri, ci numai fructe, vei manca fructe si astfel nu vei sucomba poftelor. Pana cand poftele dispar si esti din ce in ce mai puternic pe calea alimentatiei sanatoase pe care ai ales-o. Vezi si acest articol unde lipsa planficarii este unul dintre motivele principale de renuntare la alimentatia sanatoasa:

http://5pasienergieintreagazi.com/top-5-motive-pentru-care-oamenii-nu-reusesc-sa-ramana-pe-o-dieta-raw-veganafructariana/

  1. Sari imediat inapoi in sa

Dupa o masa bogata in calorii sau dupa ce ai mancat o mancare care stii ca nu este sanatoasa, nu ramane blocat din cauza vinovatiei si astfel sa amani pentru saptamana viitoare intoarcerea la mancatul sanatos. Sari imediat in sa si fa din urmatoarea masa una sanatoasa. Nu lasa ca o alegere proasta sa-ti dicteze mai departe obiceiurile alimentare.

Iarta-te pentru cadere si constientizeaza din nou pentru ce faci acest lucru. Apoi intoarce-te la planul initial. Si apoi felicita-te chiar si pentru cele mai mici alegeri sanatoase.

Schimbarea alimentatiei este dificila, dar odata ce ai facut-o, devine din ce in c emai usor sa traiesti cu o alimentatie sanatoasa, pentru ca ai invatat celulele sa aiba alte gusturi.

Deci, oriunde ai fi pe traseul tau, poti sa te intorci imediat. Sper ca aceste sfaturi sa te ajute sa revii la nivelul de alimentatie sanatoasa pe care ti l-ai ales pentru aceasta etapa a tranzitiei tale si sa-ti continui mai departe drumul spre vindecare deplina.

Sa ne intoarcem la alimentatia specifica omului, alimentatia facuta special pentru noi,

Florin Balint

Florin Balint

Acest site este despre calatoria mea in vindecarea personala si recapatarea deplina a sanatatii. Este rodul a tot ceea am invatat in cei peste 30 de ani de cand ma pasioneaza si studiez hrana vie, plantele medicinale, nutritia si sanatatea in general. Conceptia mea se bazeaza pe metoda de vindecare a Dr. Robert Morse, care are peste 45 de ani de experienta clinica si o rata de vindecare a oricarei afectiuni de peste 90%, indiferent ca se numeste cancer, scleroza multipla, Parkinson, diabet....