Skip to main content

Nu te gandi la suplimente pana nu reglezi aceste 4 functii

Omul este facut sa functioneze armonios, optim, si orice dereglare a functiilor principale duce inevitabil in timp, mai devreme sau mai tarziu, la boala. Cuvantul pentru boala in limba engleza este „disease”. Acest cuvant il putem desparti in doua parti: „dis-ease”. „Ease” este definit ca fiind confort, relaxare sau lipsa durerii, stresului sau anxietatii. Adaugand prefixul „dis” la „ease”, obtinem starea opusa. Deci boala se poate defini ca iesirea din aceasta stare de armonie, curgere, de bine, de confort, relaxare si lipsa a durerii, stresului si anxietatii.

Omul are nevoie de energie ca sa poate sa se exprime, sa functioneze, sa traiasca. In fiecare om este o forta vitala, care poate fi numita folosind mai multe expresii, precum chi, ki, prana, forta vitala sau mai pe romaneste vlaga. Insa omul are nevoie si de energie din exterior. Iar aceasta energie o primeste prin alimentele pe care le mananca.

Insa nu toate alimentele sunt la fel. Fiecare specie de animal are o anumita alimentatie. La fel si omul are o alimentatie ideala pentru el, o alimentatie cu care este biologic compatbil, care este facuta special pentru om.

Omul este un „food processor”, adica un procesor de alimente. Pentru functionarea optima este nevoie ca  in organismul nostru sa se realizeze 4 functii fundamentale:

  1. Digestia. Odata introduse alimentele in organism, se incepe procesul de digestie, adica de descompunere a structurilor complexe ale alimentelor in materiale de constructie si energie.

Aceasta are loc prin actiunea enzimelor si incepe inca din gura, unde se incepe digestia carbohidratilor, zaharurilor si grasimilor. Aceasta este o digestie alcalina. In stomac are loc o digestie initiala acida a proteinelor folosind o enzima digestiva numita pepsina, care este eliberata prin actiunea acidului clorhidric.

Restul digestiei are loc in intestinul subtire si aceasta este de asemenea o digestie alcalina.

Cand alimentele pe care le consumam nu sunt descompuse in mod adecvat fie din cauza slabiciunii pancreasului, a stomacului, a intestinelor, sau din cauza combinatiior alimentare gresite, experimentam simptome precum gazele, ca rezultat al fermentarii si/sau putrefactiei.

Corpul descompune alimentele pe care le mancam in felul urmator: Proteinele sunt descompuse in aminoacizi, care sunt folosite ca material de reparat si de constructie. Carbohidratii (amidonul si zaharurile complexe) sunt descompusi in zaharuri simple care reprezinta combustibilul pentru fiecare celula. Grasimile sunt descompuse in acizi grasi si glicerol, folosite pentru constructie, reparatie si nevoi de urgenta.

Este important sa retinem ca noi avem enzime digestive alcaline in gura pentru digestia carbohidratilor si lipidelor. Avem enzime digestive acide (pepsina) in partea inferioara a stomacului pentru digestia initiala a proteinelor. Apoi avem enzime digestive alcaline in pancreas si in prima parte a intestinului subtire pentru a finaliza digestia proteinelor, amidonului, zaharurilor si grasimilor.

Este de asemenea important sa intelegem ca majoritatea procelor noastre sunt de natura alcalina.

Digestia este primul proces, prima functie, care trebuie sa aiba loc intr-un corp sanatos si multi oameni chiar de aici esueaza. Daca esti foarte slab sau nu ai o masa musculara adecvata, aceasta indica o mare probabilitate ca digestia alimentelor nu se face in mod adecvat.

  1. Absorbtia. Al doilea proces, sau a doua functie, a unui corp sanatos este absorbtia. Adica omul trebuie sa absoarba aceste materiale de constructie, combustibili si alte componente. Aceste elemente sunt trasportate la celule prin sange.

Absorbtia se face cu ajutorul vilozitatilor intestinale si a micilor pori prezenti pe intestinul subtire si pe colon. Pe intestinele marii majoritati a oamenilor se formeaza o placa, de consistenta cauciucului, numita „placa mucoida”. Aceasta placa groasa care se formeaza in intestinele tale este constituita din gluten, mucus, proteine straine si alte materii rezultate in urma digestiei alimentelor neadecvate alimentatie speciei umane, care actioneaza mai mult ca un clei, decat ca nutrienti.

Alimentele care sunt cele mai mari contribuitoare la formarea acestei placi mucoide sunt zaharurile rafinate, cerealele, carnea si produsele lactate. Aceasta placa mucoida blocheaza nutrientii si impiedica absorbtia lor in corp. Am vazut oameni care dupa ce au facut Programul Colo Vada, au eliminat o gramada de astfel de resturi ce formau placa mucoida din intestine.

Majoritatea oamenilor esueaza si in aceasta a doua functie din cauza placii mucoide. Si in plus din cauza constiparii limfatice (functionarea inadecvata, chiar blocarea sistemului limfatic) din tesutul intestinelor (dupa cum stii, sistemul limfatic este prezent pretutindeni in corp, in orice organ!).

Asadar, daca esti slab, malnutrit, nu ai masa musculara adecvata, trebuie luata in consideratie posibilitatea existentei malabsorbtiei.

  1. Utilizarea. Aceasta este a treia functie esentiala pentru functionarea unui corp sanatos. Dupa ce am digerat si absorbit nutrientii din alimente trebuie sa ducem acesti nutrienti la celule si sa-i facem sa patrunda in celule.

Majoritatea nutrientilor absorbiti trebuie sa treaca mai intai de inspectia ficatului, care poate produce schimbari chimice suplimentare, poate depozita nutrienti, sau ii poate transmite mai departe corpului, neschimbati, pentru utilizare.

Multimea de procese pe care ficatul le poate realiza este ceva de domeniul miracolului. Ficatul isi poate crea propii aminoacizi, poate transforma zaharurile in grasimi si vice versa. El poate crea sau distruge. Ficatul este un alchimist.

In aceasta a treia functie a corpului intervine din nou importanta echilibrului acid-alcalin. Aciditatea este fierbinte, iar alcalinitatea este rece. Daca corpul nostru devine mai acid (inclusiv sangele nostru) nutrientii nostri devin cationici, adica coaguleaza. Cu alte cuvinte, materialele de constructie (grasimi, combustibili, minerale si alte componente) incep sa se lipeasca unele de altele formand aglomerari, ca niste bulgari.

Deoarece alimentatia majoritatii oamenilor este acida, in corp creste aciditatea, ceea ce duce la incalzirea si inflamarea sistemului circulator sanguin si a intregului corp. Grasimile incep sa se lipeasca de peretii vaselor sanguine cu scopul de a reduce inflamatia. Prin coagularea grasimilor se produc  pietre de grasimi, adica formatiuni ca niste pietre constituite din lipide, la ficat si bila. Mineralele incep si ele sa se lipeasca unele de altele formand aglomerari care se transforma in pietre la rinichi.

Colesterolul este cel mai comun antiinflamator lipid folosit de corpul nostru pentru a reduce inflamatia. Cand aciditatea creste, ficatul creste productia de colesterol pentru a reduce inflamatia cauzata de acizi. Prin urmare, aciditatea duce la cresterea nivelului de colesterol.

In peretii membranei celulare exista gauri mici care nu permit acestor aglomerari de nutrienti sa patrunda in celule. Celulele rosii incep sa se lipeasca unele de altele, blocand transportul si utilizarea oxigenului in corp, la fiecare celula. Toate acestea duc la infometarea celulelor, rezultand stari hipoactive, sau functionarea sub normal, a glandelor si organelor, pierderea energiei sistemice, pierderea de tesut muscular si in cele din urma rezulta moartea.

Multe glande poduc hormoni, steroizi si alte substante, necesare pentru utilizarea nutrientilor. Dar daca aceste glande devin hipoactive din cauzele prezentate mai sus, atunci utilizarea nutrientilor este afectata creand multe simptome pe care le numim boli.

Multi oameni usueaza intr-o anumita masura si in aceasta a treia functie.

  1. Eliminarea. In cele din urma, a patra functie este eliminarea. La fel de importanta ca si primele trei, caci daca nu eliminam reziduurile aceasta duce la congestie interstitiala (in jurul celulei) si intracelulara (inauntrul celulei), ceea ce amplifica si mai mult dezintegrarea si moartea celulelor.

Ceea ce intra trebuie sa si iasa. Daca iese la fel cum era cand a intrat, atunci avem o problema. Nu trebuie sa vezi resturi de alimente nedigerate in scaune, cu exceptia porumbului.

Dupa cum am vazut alimentele sunt descompuse in cele mai simple elemente pentru a fi folosite de catre celule. In urma acestui proces rezulta multe reziduuri, cum ar fi gaze, acizi, deseuri celulare, proteine nedigerate si materiale nefolosite precum vitaminele si mineralele, ce trebuie sa fie eliminate din corp. Corpul intotdeauna incearca sa elimine pe cai pe care nu le intelegem poate intotdeauna prea bine.

Un astfel de exemplu ar fi simpromele de raceala sau gripa, cand stranutam, tusim, avem febra, dureri, transpiram si avem diaree. Aceste simptome sunt procese de eliminare foloste de corp pentru a se curata de mucus, paraziti, toxine si alte materii.

O buna eliminare inseamna sa ai scaun de 3 ori pe zi, sa urinezi, sa transpiri si sa respiri adecvat. Cu totii esuam intr-o masura mai mica sau mai mare la acest capitol.

Aproape toate simptomele de boala nu sunt altceva decat nerealizarea uneia sau mai multor (chiar toate patru) dintre aceste functii sau procese ale unui corp sanatos. Corectand digestia, absrobtia, utilizarea si eliminarea noi ne putem recapata energia, putem sa ne crestem vitalitatea si sa traim o viata fara boli.

De aceea, nu are rost sa te gandesti la suplimente ca solutie, ca metoda de vindecare, pana cand nu ai reglat mai intai aceste 4 functii sau procese. Atat de multi oameni sunt stapaniti de ideea ca le lipseste ceva, ca nu au nutrienti, ca au carente si se concentreaza pe folosirea de suplimente ca rezolvare a situatiei. Dar rezolvarea este intotdeauna in reglarea celor 4 functii fundamentale!

In incheiere trebuie mentionat, pentru claritate, ca fiecare dintre aceste 4 functii sau procese este afectata de constiparea sistemului limfatic, adica de incetinirea sau chiar blocarea sistemului limfatic, a curgerii limfei. Vezi aici mai clar:

Cum sa faci detoxifierea sistemului limfatic – secretul rezolvarii definitive a oricarei probleme de sanatate

Iti recomand de asemenea grupul nostru de Detoxifiere Regenerativa Celulara Dr. Robert Morse ND, unde gasesti mult alte informatii, comentarii, raspunsuri la intrebari si cazuri specifice si poti sa te bucuri de sustinerea a peste 10.000 de oameni. Aici este grupul nostru, da click pe link si trimite cererea pentru a deveni membru:

https://www.facebook.com/groups/DetoxifiereRegenerativaCelularaDrRobertMorseND/

Vindecare deplina si o zi cu mult soare,

Florin Balint

Florin Balint

Acest site este despre calatoria mea in vindecarea personala si recapatarea deplina a sanatatii. Este rodul a tot ceea am invatat in cei peste 30 de ani de cand ma pasioneaza si studiez hrana vie, plantele medicinale, nutritia si sanatatea in general. Conceptia mea se bazeaza pe metoda de vindecare a Dr. Robert Morse, care are peste 45 de ani de experienta clinica si o rata de vindecare a oricarei afectiuni de peste 90%, indiferent ca se numeste cancer, scleroza multipla, Parkinson, diabet....

One thought to “Nu te gandi la suplimente pana nu reglezi aceste 4 functii”

  1. Foarte interesant ,vă urmăresc cu mare plăcere și simt că trebuie să fac o schimbare în viața mea,în special să încep cu alimentația. Recunosc că mereu spun lasă că încep de luni. Cu siguranță va fi o zi când conștiința mea va spune ACUM.

Nu se adaugă comentarii.