Skip to main content

(Partea 2) Cele mai periculoase minciuni despre paine

Minciuna Nr.2: “Painea fara gluten este mai sanatoasa decat painea facuta din grau.”

Daca deja ai renuntat la alimentele traditionale din cereale, ai facut o alegere inteleapta!

Dar daca ai inlocuit aceste alimente cu echivalentele lor comerciale fara gluten, gandeste-te mai bine.

OBSERVATIE:  Eliminarea glutenului din alimentatie este un pas inainte spre vindecare. Insa trebuie facuta cu alimente neprocesate, care sunt curate, naturale.

Vezi tu, majoritatea painilor, cerealelor pentru micul dejun, pastelor, biscuitilor, uscatelelor, piscoturilor si prajiturilor fara gluten folosesc ingrediente care nu sunt mult mai bune (si in anumite cazuri, sunt mai rele) decat cele facute cu grau!

La fel ca orice aliment procesat nesanatos, de tipul junk-food, aceste produse de obicei contin conservanti chimici, proteine din soia, afanatori, uleiuri vegetale industriale, sirop din porumb si orez… si adeseori, OMG (organisme modificate genetic).

Si asta nu este tot, deoarece…

Ingredientele din majoritatea produselor fara gluten iti vor ridica de asemenea brusc, foarte mult, nivelul de zahar din sange!

In locul fainii din grau, majoritatea produselor fara gluten – si multe retete de pe internet – folosesc diferite tipuri de faina cu indicele glicemic care sare din grafic, incluzand:

  • Amidon din porumb
  • Faina de grau
  • Amidon din cartof
  • Amidon din tapioca
  • Faina de sorg

Iata ce spune Dr. William Davis, autorul cartii Wheat Belly (Pantece din grau), despre aceste alternative nesanatoase…

“Aceste tipuri de amidon pulbere sunt printre putinele alimente care cresc nivelul de zahar din sange mai mult decat chiar graul integral. Asta inseamna ca aceste alimente au ca rezultat acumularea grasimii abdominale, cresc nivelul de zahar din sange, duc la cresterea rezistentei insulinei, la diabet, cataracta si artrita. Ele NU sunt niste inlocuitori sanatosi ai graului.”

Nu ar trebui sa ne surprinda faptul ca…

Majoritatea oamenilor CASTIGA IN GREUTATE atunci cand trec pe o dieta fara gluten. De fapt, un studiu a aratat ca 81% dintre oamenii care au adoptat o dieta fara gluten s-au ingrasat dupa doi ani!

Ar trebui de asemenea sa stii ca…

Unele produse fara gluten contin de 90 ori mai mult Arsenic decat limita care se permite pentru apa de baut!

Desigur, stii ca arsenicul este o otrava mortala…

Dar poate ca nu stii ca multe alimente fara gluten contin niveluri potential toxice din aceasta otrava!

Problema se datoreaza in principal fainii din orez brun si a siropului din orez, care adeseori sunt ingrediente majore in aluaturile, painile, biscuitii, pastele si chips-urile  fara gluten.

De fapt, o cercetare condusa de Consumer Reports a aratat ca unele produse fara gluten foarte cautate contin de pana la 90 de ori cantitatea de arsenic permisa in apa de baut!

Desigur, aceleasi riscuri exista daca folosesti produse din orez brun in retetele pe care le gatesti acasa.

Expunerea cronica la arsenic – chiar si la nivele reduse – poate duce la dureri de cap, oboseala, minte incetosata si probleme digestive… ca sa nu mentionam bolile cardiovasculare, cancerul, bolile respiratorii si diabetul.

Tine minte acest lucru data viitoare atunci cand auzi ca “painea fara gluten este mai sanatoasa decat painea facuta din grau.”

In Programul Raw Geneza se gasesc doar retete fara grau si fara gluten, care se pot gati usor, in maxim 10 minute, si sunt gustoase. Nu mai spun ca sunt sanatoase….

In urmatorul articol vom vorbi despre Minciunea Nr.3 legat de paine.

Daca nu ai citit inca, sau vrei sa recitesti, pria parte a acestei serii despre pane, intitulata „Cele mai periculoase minciuni despre paine”, iata aici link-ul:

(Partea 1) Cele mai periculoase minciuni despre paine

 

Pana atunci iti doresc sanatate deplina,

Florin Balint

Florin Balint

Acest site este despre calatoria mea in vindecarea personala si recapatarea deplina a sanatatii. Este rodul a tot ceea am invatat in cei peste 30 de ani de cand ma pasioneaza si studiez hrana vie, plantele medicinale, nutritia si sanatatea in general. Conceptia mea se bazeaza pe metoda de vindecare a Dr. Robert Morse, care are peste 45 de ani de experienta clinica si o rata de vindecare a oricarei afectiuni de peste 90%, indiferent ca se numeste cancer, scleroza multipla, Parkinson, diabet....