Skip to main content

(Partea 3) Cele mai periculoase minciuni despre paine

Minciuna #3: “Daca nu ai nicio problema cu glutenul, nu ai o problema cu graul”

Majoritatea oamenilor sunt constienti de faptul ca o mica proteina din grau poate cauza MARI probleme pentru unii oameni.

Pentru cei cu boala celiaca si sensibilitatea la gluten (doua afectiuni complet diferite), chiar si o mica cantitate de gluten poate cauza probleme digestive grave… inflamatie sistemica… boli autoimune… si lista continua.

Cel putin 300 de afectiuni au fost dovedite a avea o legatura cu glutenul.

Insa iata cum stau lucrurile…

Glutenul este o problema REALA…Dar problema NU este doar glutenul!

Majoritatea doctorilor (in mod gresit) cred ca orice probleme ai avea cu graul este din cauza glutenului. Cu alte cuvinte, daca nu ai nicio problema cu glutenul… nu ai nicio problema.

Insa, proteina pe care noi o numim “gluten” consta de fapt din sute de compusi mai mici. ORICARE dintre acestia poate declansa un raspuns inflamator sau imun.

Si asta nu este nici macar o fractiune din toata povestea, deoarece…

Potrivit unui studiu publicat in Plant Physiology, graul modern este capabil de a produce cel putin 23.788 de proteine unice!

Aceasta ar explica studiile in care oamenii au aratat ca au o puternica reactie fata de grau – si nicio reactie fata de gluten, chiar si in doze mari.

Problema este ca testele de laborator traditionale cauta doar doi anticorpi care au legatura cu glutenul.

Daca iesi negativ la acestia doi, majoritatea doctorilor iti vor spune ca esti sanatos – si probabil iti vor spune ca orice simptom pe care il ai este “doar in mintea ta”.

Dar stiinta a descoperit numerosi compusi in cereale – in afara de gluten – care pot cauza probleme de sanatate serioase pe termen lung…

Puternica substanta chimica din grau care il protejeaza pentru a nu fi mancat

Spre deosebire de animale, plantele nu pot fugi ca sa scape, sa nu fie mancate. De aceea multe plante au mecanisme de aparare pentru a descuraja pradatorii. Spinii de pe un cactus sunt un exemplu evident.

Dar graul si cerealele au de asemenea mecanisme de aparare, inclusiv compusi care te pot lipsi de nutrienti vitali si care pot emana incet substante toxice. (Asta se numeste un APROPO!)

Unul dintre acestia este aglutinin-ul din grau (WGA).

Studiile au aratat ca WGA poate avea efecte toxice directe asupra majoritatii tesuturilor din organismul tau, inclusiv asupra inimii si creierului. De fapt, acesta intra in creier atat de usor incat oamenii de stiinta spera sa-l poata folosi pentru a transporta medicamente impotriva Alzheimerului.

La fel ca glutenul, WGA poate de asemenea perturba sistemul tau hormonal, poate slabi imunitatea, poate cauza probleme digestive si poate promova inflamatii sistemice (piatra de temelie pentru orice boala degenerativa).

Si cea mai mare concentratie din acest compus se gaseste in cerealele integrale – inclusiv in cerealele incoltite care se presupune a fi “sanatoase”!

Pentru a gati fara cereale, in mod usor, mancaruri gustoase si sanatoase exista Programul Raw Geneza. In acest program nu vei gasi gluten.

 

Florin Balint „omul cu apa vie”

RawGeneza.com

Florin Balint

Acest site este despre calatoria mea in vindecarea personala si recapatarea deplina a sanatatii. Este rodul a tot ceea am invatat in cei peste 30 de ani de cand ma pasioneaza si studiez hrana vie, plantele medicinale, nutritia si sanatatea in general. Conceptia mea se bazeaza pe metoda de vindecare a Dr. Robert Morse, care are peste 45 de ani de experienta clinica si o rata de vindecare a oricarei afectiuni de peste 90%, indiferent ca se numeste cancer, scleroza multipla, Parkinson, diabet....