Skip to main content

Postul uscat in Biblie si in epoca moderna

Poate ca multi oameni gandesc ca postul uscat este o inventie moderna. Dar nimic nu este mai fals.

De aceea vreau sa arat in primul rand din Biblie ca postul uscat este o practica veche de mii de ani si ca unii dintre cei mai devotati si credinciosi oameni, eroi ai credintei, au practicat acest tip de post.

Ce inseamna post uscat? Inseamna sa nu mananci nimic si nici sa nu bei nimic, sa nu bei nici apa deloc. Exista doua variante de post uscat: post uscat strict, in care nici atingerea apei nu este permisa, adica dusul, baia, splarea pe maini sau pe dinti, si postul uscat mai relaxat, in care este permisa atingerea cu apa.

In primul rand trebuie sa-l mentionam aici pe Moise, care apare in Biblie facand de 2 ori un post  uscat de 40 zile. Prima data este relatat in Exodul 24:18, unde Moise se suie pe Muntele Sinai pentru a primi cele doua table ale Legii lui Dumnezeu si toate celelalte oranduiri. A doua oara, dupa ce poporul Israel se razvrateste impotriva lui Dumnezeu si Moise sparge tablele legii, Moise urca a doua oara pe Muntele Sinai penru a primi alte doua table de piatra scrise cu degetul lui Dumnezeu. Si de aceasta data el posteste fara a manca sau a bea apa timp de 40 de zile.

In Ezra 10:6, Ezra face post uscat, fara sa manance si fara sa bea apa o perioada care nu este specificata.

In Estera 4:16, Estera porunceste poporului Israel din robie sa posteasca fara a manca si fara a bea timp de 3 zile, astfel incat ea sa poata intra la Imparatul Ahasveros, pentru a interveni in favoarea poporului Israel, care era ameninta cu un genocid de catre Haman.

In 1 Imparati 19:8, Ilie mananca si bea ceea ce ii da ingerul trimis la el, dupa care merge timp de 40 zile continuu pana la Muntele Horeb.

In Iona 3:7-10, Imparatul din Ninive la auzul pedepsei anuntate de Dumnezeu, de distrugere completa a cetatii peste 40 de zile, se pocaieste si vesteste un post pentru toti locuitorii si pentru toate animalele, un post uscat de 3 zile, in care nici oamenii, nici animalele nu aveau sa manance si sa bea. Si in urma acestui post Dumnezeu se indura si renunta la pedeapsa in dragostea Sa.

In Iona 1:17, Iona petrece 3 zile in burta pestelui celui mare, care il inghitise, si in aceasta perioada probabil ca el nu a mancat si nu a baut.

In Faptele Apostolilor 9:9, Pavel posteste fara a manca si a bea timp de 3 zile, cu ocazia in care el are experienta pe drumul Damascului, cand intalnindu-se cu Isus Hristos ramane orb.

In Luca 4:2, Matei 4:20 Domnul Isus Hristos a fost dus in pustiu unde a fost ispitit de 3 ori de catre Satana. In acest timp se spune ca timp de 40 zile nu a mancat. Nu se spune explicit ca nu a baut, dar fiind in pustiu, unde apa nu se prea se gaseste, probabil ca acest post a fost si fara apa, sau apa putina.

Probabil ca si alte religii au practicat de-a lungul timpului postul uscat.

Postul uscat a fost practicat de foarte mult timp de catre rusi. Exista destula literatura despre postul uscat in limba rusa. Insa, din pacate, niciuna dintre aceste scrieri nu au fost traduse corespunzator. Despre postul uscat vorbeste Tanya Zavasta (o vorbitoare de limba rusa) in cartea ei Quantum Eating. Apoi Milena Albert (o alta vorbitoare de limba rusa) a infiintat o comunitate pe internet numita The Fasting Connection, Milena practicand de mult timp postul uscat si fiind in legatura cu Dr. Sergei Filonov, un medic rus care a condus posturi uscate cu pacientii lui timp de 20 de ani.

Cartea Dr. Filonov este o referinta in domeniu, are 400 de pagini si se numeste Dry Medical Fasting: Myths & Reality. Cartea se gaseste pe internet dar traducerea in engleza este facuta cu Google Translate si lasa de dorit, dar se poate intelege.

Dupa cum am spus, exista doua tipuri de post uscat: post uscat strict si post uscat bland, sau relaxat. In timpul postului porii pielii se deschid si au o capacitate mai mare de a absorbi apa. In astfel de conditii, prin piele corpul va absorbi umezeala din aer. Din acest motiv, Dr. Filonov recomanda sa faci un post uscat lung la munte, unde aerul este proaspat, are umezeala si este curat. El recomanda pacientilor sai sa doarma afara, langa ape curgatoare in timpului postului uscat lung.

Desi in timpurile Biblice inaintasii nostri au postit pana la 40 de zile cu post uscat, in epoca moderna cel mai lung post uscat inregistrat este de 18 zile. Insa, cei mai multi practicanti moderni ai postului uscat nu recomanda sa postim mai mult de 12 zile.

Dr. Filonov intotdeauna recomanda sa se faca mai multe posturi cu apa inainte de a incerca un post uscat. Apoi el ecomanda ca o persona sa inceapa cu posturi uscate foarte scurte, de 36 ore o data pe saptamana. Dupa ce face acest lucru o vreme, persoana respectiva poate creste treptat la 2, 3, si 4 zile de post uscat. In cele din urma, pentru a face o curatare profunda a tesuturilor si a vindeca afectiuni grave, el recomanda un protocol numit post uscat “fractionat”, in care persoana face un post uscat de 5-7 zile, se rehidrateaza timp de 3 zile, apoi face un al doilea post uscat de 9-11 zile. El a descoperit de-a lungul timpului ca aceasta metoda este extrem de sigura.

Pentru a obtine rezultate de vindecare permanenta, o persoana trece prin doua crize de “acidoza”, prima in perioada de 3-5 zile de la inceperea postului, si a doua in perioada dintre zilele 9-11. Asa ca, intrerupand postul, metoda “fractionata” permite persoanei sa treaca prin prima criza in primul post si sa treaca prin a doua criza in timpul celui de-al doilea post, reducand astfel stresul asupra corpului din cauza a prea multor toxine care trebuie eliminate in acelasi timp.

Trebuie sa mentionam ca Dr. Filonov nu a recomandat niciodata sa se faca un post uscat mai lung de 5 zile fara supraveghere. Dar pentru ca nu prea sunt medici cu experienta in acest domeniu, ramane ca fiecare sa decida daca vrea sa practice aceasta meoda de vindecare si sa apeleze poate la cei cu mai multa experienta.

O alta metoda de a face post uscat pe care Dr. Filonov a descoperit-o si pe care o considera extrem de sigura este un protocol pe care il numea post uscat in „cascada”, in care o persoana incepe sa faca post uscat 1 zi si apoi ziua urmatoare mananca 1 zi. Apoi acea persoana posteste timp de 2 zile dupa care mananca 2 zile, dupa care posteste 3 zile urmate de 3 zile in care mananca, apoi posteste 4 zile dupa care urmeaza 4 zile in care mananca, in cele din urma posteste 5 zile si mananca 5 zile. Cu acest protocol persoana respectiva practic posteste jumatate din fiecare luna. In cartea sa, Dr. Filonov spune ca a cunoscut personal un medic care s-a vindecat de un cancer al sangelui practicand protocolul  5/5 timp de un an.

Intr-o alta carte interesanta, intitulata The Alternate Day Diet, Dr. James Johnson propune un program in care persoana mananca din doua in doua zile pentru mentinerea greutatii corporale. Insa el nu ii pune pe pacientii lui sa tina post in zilele alternative, ci le reduce aportul de calorii la 20% din cerintele metabolice. In acest fel pacientii sai au experimentat beneficii remarcabile si au vindecat afectiuni inflamatorii grave precum astm (nemafiind necesare medicamente).El spune ca rezultatele ar fi si mai bune daca nu s-ar manca deloc in zilele alternative,dar crede ca nu prea sunt multi oameni care sa posteasca din doua in doua zile. Pacientii sai consuma cata apa vor.

Intr-un post uscat, corpul nu elimina toxinele in acelasi fel in care o face printr-un post cu apa. In loc de a elimina toxinele prin canalale normale de eliminare, adica rinichi, piele, ficat si colon, corpul transforma practic fiecare celula intr-un incinerator minuscul si arde toxinele in interiorul celulei.

In timpul unui post uscat mirosul prin piele este mult mai redus sau nu este deloc, in timp ce in posul cu apa se manifesta acest miros al toxinelor eliminate. Fiecare zi de post uscat se spune ca este echivalenta cu 3 zile de post cu apa in ceea ce priveste detoxificarea, astfel incat poti realiza mult mai mult intr-un timp mai scurt.

Avantajul acestui lucru este ca o persoana nu trebuie sa-si ia un concediu lung, asa ca pentru postul in sine costurile sunt mai mici (daca te duci la un sanatoriu pentru a fi supravegheat) si de asemenea pentru timpul in care lipsesti de la serviciu. De asemenea, pierzi mai putina masa musculara si mai multa grasime corporala in timpul unui post uscat, decat in timpul unui post cu apa, iar timpul de recuperare este mai scurt. Revenirea la functionare normala dupa un post uscat de 10 zile este mult mai rapida decat dupa un post cu apa de 30 de zile.

Cu toate acestea, cel care face un post uscat trebuie sa aiba un plan de revenire care sa fie de doua ori mai lung decat durata postului. Astfel, de exemplu, daca faci un post uscat de 7 zile, trebuie sa-ti planifici o perioada de recuperare de 2 saptamani. In aceasta perioada nu se fac eforturi intense, stresante.

Cum sa iesi din postul uscat este extrem de important.  Daca o faci in mod incorect, te poti rani. In cartea sa, Dr. Filonov spune sa bei apa pura foarte incet, tinand in gura fiecare inghititura cat mai mult timp, timp de doua ore. Apoi el spune sa continui sa bei apa timp de 12 ore cate putin o data. Dupa aceea poti reintroduce alte lichide si alimente.

Eu voi folosi pentru iesirea din post apa de cocos, si apoi apa vie cu H-500 si Coral Mine, si OceanMin, apa de mare adancime din ocean, care are si sarurile necesare pentru inlocuirea celor pierdute. Altii folosesc apa pura in care pun sare de Himalaya si bicarbonat de sodiu. Dupa 12 ore de hidratare cu apa, voi incepe sa beau sucuri de fructe, voi incepe sa mananc fructe si eventual suc de legume. Si apoi voi introdue salate verzi si crude.

Postul uscat nu este un “remediu” in sine, dar el creaza conditiile care permit corpului sa-si activeze puterile sale vindecatoare, date de Dumnezeu. Dr. Filonov a vazut cum se vindeca multe afectiuni prin post uscat. Mai jos este o lista pe care el o mentioneaza in cartea sa:

Chisturi ovarine, fibroame uterine, endometrioza, infertilitate, mastita, bufeuri, infectii fungice, infectii parazitice, infectii virale, infectii bacteriene, tumori benigne, artrita reumatoida, osteoartrita, spondilita anchilozanta, astm, pneumonie cronica, sarcoidoza pulmonara, ateroscleroza, hipertensiune, sciatica, discuri herniate, leziuni cerebrale, migrene, gastrita, ulcer de stomac, ulcer duodenal, pancreatita, colesticita, colita ulcerativa, sindrom de colon iritabil, hemoroizi, diabet care nu depinde de insulina, gangrena, dermatita atopica, urticarie cronica, eczema, psoriazis, cistita interstitiala, pielonefrita cronica, prostatita, adenom de prostata,inflamatie.

Exista o serie de afectiuni pentru care este contraindicat postul uscat: tumori maligne sau afectiuni ale sangelui, tuberculoza, hipertiroidism si alte afectiuni endocrine, ciroza ficatului, aritmii, probleme circulatorii, subponderabilitate, sarcina si alaptare, varsta mai mica de 14 ani sau mai mare de 70 de ani. Si, ca intotdeauna, este bine sa verific mai inainte cu un practicant medical calificat.

Eu recomand tutur clientilor mei sa faca post uscat intermitent si sa inceapa cu 12 ore, pe care oricine il poate face. Daca termina de mancat si baut la ora 19, pana la ora 7 a doua zi are 12 ore de post uscat. Si apoi se poate creste treptat cate o ora pana se ajunge la 16-18 ore zilnic. Iar o data pe saptamana se face 24-36 de ore de post uscat. In felul acesta oricine poate practica postul uscat, care are un efect foarte puternic pentru deblocarea rinichilor, facandu-i sa inceapa filtrarea limfei, si astfel sa inceapa vindecarea adevarata. Datorita acestui lucru beneficiile postului uscat sunt nenumarate.

Poti citi aici si experienta mea cu postul uscat:

http://5pasienergieintreagazi.com/cum-sa-faci-detoxifierea-sistemului-limfatic-secretul-rezolvarii-definitive-oricarei-probleme-de-sanatate/

Daca ai nevoie de ajutor, sau de produsele recomandate, ma poti contacta la 0723128702.

Florin Balint

Acest site este despre calatoria mea in vindecarea personala si recapatarea deplina a sanatatii. Este rodul a tot ceea am invatat in cei peste 30 de ani de cand ma pasioneaza si studiez hrana vie, plantele medicinale, nutritia si sanatatea in general. Conceptia mea se bazeaza pe metoda de vindecare a Dr. Robert Morse, care are peste 45 de ani de experienta clinica si o rata de vindecare a oricarei afectiuni de peste 90%, indiferent ca se numeste cancer, scleroza multipla, Parkinson, diabet....